Voćne košarice

Ljetne temperature zaskočile su nas, a kod nas to znači da se većina kuhanja i pečenja seli u ljetnu kuhinju. Kako je riječ o plinskoj pećnici, izbjegavam je kada je riječ o slasticama. Ne kažem da je loša, samo se nisam navikla na nju još. 

Kako bez slastica ne mogu (dobro, dobro... Mogu, no ne želim ;) ), pokušavam naći jednostavne varijante, i to bez pečenja. Uostalom, tko je vidio provoditi vrijeme kraj pećnice i dodatno se znojiti kada ima toliko mnogo opcija kako provesti vrijeme za ovako lijepog i sunčanog vremena?
Čitati knjigu u prirodi, vozati se biciklom, šetati uz rijeku ili u šumi, družiti se s dragim ljudima uz ledenu kavu igrajući se s ljubimcima...

Odlučila sam se malo poigrati s korama za štrudlu i napraviti kvazi muffine, koji će biti lakši, jer se vaga mršti na mene. Ili ja na nju, kako god želite.

Gastro blog je dobra izlika za to, no kako i sama kažem, izlika je...

*NOVITET* Brat (=fotograf) me pokušava naučiti fotografirati i obrađivati slike. Tako da sam košarice sama poslikala, tražila objašnjenje kako najlakše obraditi slike i igrala se u Lightroomu. Na kraju sam ga tražila da prekontrolira kako ne bi i njega i sebe osramotila. Malo je popravio slike i rezultat je tu.

Neću preko noći naučiti, no spremna sam se potruditi. Čovjek uči dok je živ...
Kako vam se sviđaju slike? 

Voćne košarice 


kore za štrudlu
maslac
smeđi šećer

1 omot pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
4-5 žlica šećera
50 g maslaca
100 ml vrhnja za šlag
1/4 žličice kardamoma
korica i sok jednog limuna

voće po želji

Skuhajte puding po uputama s omota. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica.
U ohlađeni puding dodajte maslac, kardamom i limun, te dobro izradite. Dodajte vrhnje za šlag  i izradite do željene gustoće.

Na laganoj vatri otopite maslac te ga ostavite sa strane.
Kore izrežite komade 13x13 cm. Za jednu košaricu trebaju vam četiri lista veličine 13x13 cm.
Svake koru premažite maslacem i pospite smeđim šećerom.
Ovaj dio nisam mjerila, nego sam napravila 'odoka'.

Listove lagano utisnite u kalup  za muffine. Pazite da vam ne puknu, a ako slučajno puknu, namažite komadić tijesta maslacem i zakrpajte rupu. Tijekom pečenja sjediniti će se. 
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C.
Pecite 8-10 minuta ili dok ne porumeni.
Ostavite formirane košarice da se ohlade u kalupu, a zatim izvadite van i punite s prethodno napravljenom kremom.
Dekorirajte s voćem po želji.

Varijacija: umjesto pudinga od vanilije možete uzeti i čokolade ili voćni.
Ako vam ne odgovara kardamom, zamijenite ga sa začinom po želji (cimet, anis,...)
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

Broj komentara: 6

  1. Divne su ti fotke, a košarice jos divnije! 😃 Jako mi se sviđa dodatak kardamoma ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :* Igram se sa fotoaparatom i obrađivanjem. :D Pa da, eksperiment uspio, i meni se baš sviđa. ;)

      Izbriši
  2. Mljac mljac! Savršen recept za ove (već) vruće dane! Isprobat ću ih prvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, malo prebrzo je pretoplo. :D Super, pošalji i slikicu i dojmove. ;)

      Izbriši
  3. fotke su prekrasne! i košarice divno izgledaju. i vaga i ja se malo mrštimo jedna na drugu no to me ne sprječava da jednom tjedno i pečem i jedem slatko, ne dam se :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pih, vaga. :D Neka gleda svoja posla. :D
      Hvala ti. :) Nadam se da će s vremenom poslati slike bolje, a ja brža i odlučnija u obrađivanju. :D

      Izbriši