Granola

Oduvijek sam osoba koja pada na sve što je lijepo,a još više nešto je slatko. Zašto nam svakodnevni život ne bi bio ljepši - ako može?
Tako jedan običan utorak, nije običan. Jer nijedan dan nije. Svaki dan nosi svoje trenutke, i uvijek se nađe nešto što će nam izmamiti osmijeh na lice. 
Znate već da blogove volim i pratim. Neke više,a neke manje. I kao i ljudi uvijek su nam neki draži od drugih, iako to ne možemo ni sami sebi objasniti. 
Jedna od onih koji su mi se istaknuli u moru blogera je Milica s bloga Na tanjiru
Na tanjiru jedan je pregledan i skladan blog, a Milica mi se kroz postove čini kao jedna stručna osoba koja barata izrazima i znanjem o hrani. 
Osobno ju ne poznam, no jedna je od onih blogera koje redovno čitam i htjela bih je upoznati. 
Kod nje sam na blogu pokupila neke ideje i primijenila ih kod sebe na blogu. :)



Sviđa mi se puno recepata, no najviše me je privukla granola tj domaći musli. Kupovne ne jedem, no vjerujem da su domaći bolji.
Svako jutro jedem zobene pahuljice. Ponekad s voćem, domaćim pekmezom ili medom.
Granola mi se činila kao savršena varijanta uz zobene: hrskavo i kremasto, a zdravo.
Granolu jedem i kao međuobrok uz običan jogurt, a brat ga jede s mlijekom.  

Granola

prilagođeno s bloga Na tanjiru

Suhi sastojci:
200 g pšeničnih pahuljica
200 g zobenih pahuljica
100 g lješnjaka
100 g  badema
50 g lanenih sjemenki

Mokri sastojci:
3 žlice vode
1 žlica meda
3 žlice javorovog sirupa
2 žlice ekstrakta od vanilije
1/2 žličice cimeta

Suho voće:
100 g brusnica
50 g grožđica
50 g marelica
Krupno nasjeckajte orašaste plodove. Moj odabir bili su lješnjaci i bademi.

Pećnicu zagrijte na 170° C. U veliki i dublji pleh za pečenje stavite papir za pečenje.

U velikoj posudi izmiješajte sve suhe sastojke.
U drugoj posudi izmiješajte sve mokre sastojke. Po receptu idu četiri žlice meda, no taman nam je ponestalo meda, pa sam iskombinirala javorov sirup i med.

Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i sve dobro promiještaje. Najbolje bi bilo prstima kako bi se suhi sastojci obložili mokrima.
Prebacite u pripremljeni pleh, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu u donju polovicu pećnice kako ne bi zagorilo odozgo.

Pecite 20-25 minuta miješajući svakih 7-8 minuta dok ne zamiriši i dobije zlatnu boju.
Nasjeckajte suho voće i dodajte ispečenoj smjesi kada se skroz ohladi.

Spremite u staklenu teglicu i sakrijte od drugih, jer će vam pojesti. Zezam se.

Činjenica je, dok ja vama natipkam recept i on dođe na red, mi smo svoju prvu turu pojeli i spremamo se za drugu. Ovaj put razmišljam ubaciti u smjesu i kikiriki.
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

Broj komentara: 8

  1. Da znam kako da napišem onaj smiješak koji se stidi, napisala bih. :) Divna si, hvala ti mnogo na takvim riječima, baš mi znači puno što imaš takvo mišljenje o meni i blogu. Uzgred, skroz si me nasmijala time "barata izrazima i znanjem o hrani" - nije to bre baš tako, samo mi je hrana uvijek u mislima, pa onda nabasam na svakakve informacije. :)
    Granolica ti je divna, savršeno ispečena - baš da bude onako divno hrskava i kramelizovana, a fotkice su sjajne - i dalje mi je super taj mlaz mlijeka! :D
    Hvala ti za sve, baš si me obradovala danas! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morala sam sjesti i napisati par riječi koje mislim, kada mi s Granolom kreće svaki dan. ;)
      Svjesna sam koliko mišljenje nama blogerima znači, pa se potrudim češće i komentirati. :* Skroz odobravam ovo sa hranom non stop u mislima. :D ;)
      Hvala tebi. <3

      Izbriši
  2. Mljac :) Obožavam tvoje recepte, ali i fotke ;

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako jedan običan utorak, nije običan. Jer nijedan dan nije. - jako lijepo rečeno,slažem se u potpunosti s tobom :) granola ti je krasna,a fotka s mlijekom jako lijepa ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, svaki dan je poseban na svoj način, kao i mi. :*
      Moram priznati da je tu fotku ipak brat uslikao. Nemam još tu brzinu na okidaču, no moja je sva zasluga za sipanje mlijeka. :D

      Izbriši