Gledam slike, pa čitam recept. Uh, što dobro izgleda.
Mak, lješnjaci i čokolada te malina. Sve što volim.
Mak, lješnjaci i čokolada te malina. Sve što volim.
Ali mijesi se tijesto, a za to treba strpljenja i malo mišića. Jer bude mi žao slušati mikser kako cvili.
Ma tko ga šljivi, pravit ću za Uskrs. I onda čekam, i onda napravim Mileram tortu i Browniese. I ništa od pletenice. Nagodinu je sigurno pravim. Moram.
I plan je bio ove godine da pravim i pletenicu i zeke. I onda pokupim prehladu i antibiotike i glas barske pjevačice.
No ne odustajem od svog nauma. U 21 h navečer krećem i u sitne sate završavam. I malo sam bila neposlušna i smanjila količinu kokosa, jer ga brat ne voli. I zbog toga je pekmez iscurio. I malo je pukla. No fina je i sretna sam. :)
Uživajte u cvijeću, u ljudima, u razgovoru, i naravno u hrani. ;)
Pletenica s tri punjenja
Tijesto:
220 ml mlijeka
1 kockica svježeg kvasca
80 g šećera
500 g brašna
80 g maslaca
1/4 žlice soli
1 jaje
Mak punjenje:
70 g mljevenog maka
35 ml mlijeka
10 g maslaca
35 g šećera
Lješnjaka-čokolada punjenje:
100 g lješnjaka, pola mljeveno, pola sitno nasjeckano
40 g naribane čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa za kolače
40 g šećera
malo cimeta
malo mlijeka
Malina-kokos punjenje:
90 g marmelade od malina
40 g kokosovog brašna
Za premaz:
1 žumanjak
malo mlijeka
listiće badema
U prethodno zagrijano mlako mlijeko, dodajte šećer, jednu žlicu brašna od navedene mjere i izmrvite svježi kvasac. Poklopite i ostavite da kvasac nabubri.
U međuvremenu brašno sobne temperature, dodajte maslac, sol i umućeno jaje. Sve dobro umijesite mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto.
Posudu premažite uljem, stavite tijesto unutra i prekrijte čistom krpom.
Ostavite ga na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Ako se tijesto ne diže, poslužite se malim trikom. Pećnicu zagrijte na 50° C, isključite i stavite posudu s tijestom u pećnicu.
Dok se tijesto diže, pripremite punjenja.
Mlijeko, maslac i šećer zakuhati. Umiješati mak, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
Lješnjake samljeti i nasjeckati. Čokoladu naribati. Sve suhe sastojke dodati i postepeno dodavati po malo mlijeka. Tražimo konzistenciju namaza.
Maremaladi od malina dodati brašno od kokosa. Marmeladu sam protisnula kroz sito.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljati nadošlo tijesto na veličinu 45 x 45 cm.
Po širini izrezati tijesto na 3 komada po 15 cm.
U sredinu svakog tijesta namazati sa punjenem, ostavivši lijevo, gore i dolje po 1 cm, a s desne strane po 2 cm praznog tijesta koje ćete premazati s mješavinom žumanjka i mlijeka. Namazano tijesto zarolati s lijeva na desno i utisnuti. Krajeve tijesta također utisnite da punjenje ne iscuri. Ponovite radnju za ostala dva tijesta.
U pleh stavite papir za pečenje i prebacite sva tri tijesta i spojite ih na početku i spletite pletenicu.
Kraj pletenice utisnite. Pletenicu premažite mješavinom žumanjka i mlijeka te pospite listićima badema.
Pecite pletenicu u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C 30 minuta ili dok zlatno smeđe boje.
Ostaviti da se malo ohladiti i tek onda rezati.
Zeke koje vidite sa strane su napravljeni s istim tijestom i s po jednim punjenjem. Preslatki su, pogotovo, ako razvaljate malo deblje tijesto.
Šarena štrudla? Lepo izgleda, jedino što bi kod mene prvo nestao onaj deo sa makom :D
OdgovoriIzbrišiVidim ima nas obožavatelja maka. ;)
IzbrišiTako sam i ja s Tortom od mrkve. Super izgleda pletenica
OdgovoriIzbrišiIngrid, hvala. :) Bitno da ne odustajemo, zar ne? :)
IzbrišiJa se javljam za onaj deo sa makom, može? Predivna pletenica ☺
OdgovoriIzbrišiKako ne bi moglo? :) Hvalaaaa. <3
IzbrišiObožavam pletenice, štrudle, mak ali i čokoladu i maline. Meni je ovo predivno i baš bi mi sad legla. Osećam kako miriše sveže pečeno testo ...
OdgovoriIzbrišiI miris i okus. Uh... Jednom se živi, zar ne? ;)
IzbrišiSuper izgleda, jedino mi se tesko odluciti koje mi je punjenje najbolje. Ako bas moram, dajem glas za mak! :-)
OdgovoriIzbrišiMak izgleda vodi. :)
IzbrišiSveže pečeno pecivo, izgleda savršeno sa ukusom maka, voća i čokolade.
OdgovoriIzbrišiA i okus je odličan...mmm. :)
IzbrišiJoooooooj, sve volim sa makom.
OdgovoriIzbrišiA volim i ovakva testa generalno. ;)
Slaba sam na tijesta, svih vrsta. :)
IzbrišiFenomenalno izgleda. Stavljam u recepte koje neizostavno moram napraviti... sam ošto je i tamo gužva... Mada,mislim da će se brzo izboriti za neku od viših pozicija. Mnogo lep recept!
OdgovoriIzbrišiUh, i kod mene ih ima na listi, no nimalo ne žalim što sam pletenicu napokon isprobala. ;)
IzbrišiPredivno pecivo, miriše do mene! ;) Ne sumnjam da je prefino sa takvim nadevima... :)
OdgovoriIzbrišiBaš je bilo, tražila se višestruka repeta. :-)
IzbrišiKakva kombinacija nadeva, svaka čast! Verujem da svaki zagriz ima svoj jedinstven ukus.
OdgovoriIzbrišiNemojtw mi vjerovati, sve isprobati sami. ;-)
IzbrišiČekaj, tri punjenja?! Wow ovo zvuči fantastično. Jedva čekam da ovo pokažem svekrvi. Ona je maher za raditi pletenice i uvijek isprobava nešto novo. Svi ćemo se zasladiti :D Njam!
OdgovoriIzbrišiSavjete od mahera nikad ne odbijam. ��
Izbriši