Sladoled od bazge i jagoda

Na svim blogovima možete naći razne recepte s jagodama. 
Kakva bih ja bila blogerica da vas i ja ne počastim jednim?

Bit će ovo kratki i slatki recept bez previše izmišljanja. Bazga i jagode se ljube. :)
Obožavam sok od bazge i mama ga pravi svake godine. 

Inače nisam obožavatelj sokova koji se razrjeđuju, ali domaći sok od bazge skroz je druga stvar.

U vrtu imamo jagoda, ali to su 'mjesečarke' i nema ih količinski dovoljno da se iskoristite za neki kolač, pitu ili neku drugu slasticu. Sjećam se da smo ih prije imali puno više. Sjećam se da bi za večeru, i to danima jela samo jagode. Mirisne, sočne. Bez ičega, jer im ništa ne treba. Ni slučajno šećer. Jela bi dok me ne bi zabolio stomak...
Tata je dobio na poklon par kilograma jagoda. 
Došla sam zaviriti u kuhinju što je danas za ručak. Pogledam u pećnicu, a ono imam što i vidjeti. "Mama, danas imamo pečene staklenke za ručak?" Naravno da ne, no morala sam pitati. Staklenke su se sterilizirale dok se u loncu kuhao pekmez. 

Ukrala sam joj kilu jagoda i ostavila sa strane. Planiram što s njima prvo napraviti. Između mora recepata i ideja ističu se dva. Jedan iz djetinstva, a jedan s neta. 

No pustimo maštanje na stranu, držimo se konkretnih stvari.
U nedjelju smo se brat i ja igrali sa novim kalupićima koje sam pronašla u Mulleru
Četiri kalupa za 15 kuna. 


Sladoled od bazge i jagoda


sirup od bazge
nekoliko jagoda
sok jednog limuna

Jednostavnija verzija ovog recepta glasila bi: 

  1. Napravite sok od bazge i u njega iscijedite sok jednog limuna.
  2. Narežite jagode na tanke kriške ili kockice.
  3. Ubacite jagode u sok i punite kalupe za sladoled.
  4. Zamrznite i strpite se.
  5. Uživajte u slatkom, osvježavajućem sladoledu.
ili
možete kao ja - komplicirati :D

Jagode narežite na tanke kriške ili kockice. Bolje će se ukomponirati u sladoled i lakše ćete ga jesti.

Kalupe isperite vodom, nagnite najednu stranu i na stijenku posložite narezan jagode.
Ako vam kalupi nisu kao moji povezani svi, onda ovo ponovite za svaki kalup.
Stavite par minuta u zamrzivač.

U međuvremenu iscijedite sok jednog limuna.
Kao što vidite, nisam navela militražu sirupa od bazge.
Mislim da se svi domaći sirupi razlikuju po jačini i slatkoći, tako da omjer prepuštam vama. 

Kako nismo htjeli imati zamrznutu vodu s jagodama, napravili smo 'jači' sok od bazge nego ga inače pijemo. 
U sok od bazge dodajte prethodno iscijeđen limun.
Promiještajte i probajte. Po želji možete za sladiti, no zašto bi?

Ostatak jagoda narežite.

Izvadite kalupe sa smrznutim jagodama te polako ulijte sok od bazge i limuna u kalup. Možda bi najsigurnije bilo da preljevate preko žlice da vam se jagode ne odlijepe sa stijenke. 

Napunite kalup do polovice dodajte narezane jagode te ulijte do kraja. 


Stavite poklopac kalupa i stavite u zamrzivač. 

Nakon što se zamrznulo, prelijte kalupe vručom vodom kako biste ih lakše izvadili.


Uživajte u slatkom i osvježavajućem sladoledu. 
Napomena: ako jedete sladoled unutra, pazite dio tekućine izlazi van kroz ovu cjevčicu i može pasti na dvosjed...Ups. :D


Bella nas znatiželjno promatra dok slikamo u voćnjaku.




Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.
Dobar tek,

4 komentara