Hrskavi pečeni slanutak

Još od posta za domaću Granolu volim virnuti na blog Na tanjiru
Milica zna znanje i na jednostavan način to prenosi. 

Nedavno smo u Ikei uzeli salatu od kukuruza i slanutka te nas se oboje dojmila. 
Odlasku u supermarket smo s polica uzeli jednu konzervu i spremili u zatrpani plakar.


Prije današnjeg ručka sam odlučila srediti plakar i posložiti, pa sam naišla i na konzervu zaboravljenog slanutka.
Mislila sam je za salatu iskoristiti, no sjetila sam se da sam kod Milice vidjela ideju za slanutak koja mi se odmah svidjela. 

Kod mene ćete naći recept, a za one koji žele znati više o slanutku, trk kod Milice na blog.

Hrskavi pečeni slanutak


500 g slanutka
20 g maslinovog ulja
1/2 soli
začini po želji

Zagrijte pećnicu na 200° C. Pleh obložite papirom za pečenje. 

Ocijedite slanutak iz konzerve, isperite te papirnatim ubrusom posušite.  
Od konzerve težine 400 g dobiti ćete 240 g ocijeđene mase. 

Kako slanutak ima opnu koja bi postala gorka prilikom pečenja skinite ju. 
Slanutak ostavite na papirnatom ubrusu da se osuši, pa lagano stavite i gore ubrus i kotrljajte slanutak.

Slanutak prebacite u posudu, dodajte ulje i začine te pažljivo promiješajte dok se svako zrno ne obloži. 
Od začina sam koristila papar s limunom, kurkumu, morsku sol, slatku i ljutu crvenu papriku. 

Rasporedite u pripremljeni pleh u jedan red te stavite peći u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. 

Pecite 35 minuta uz povremeno miješanje. Ako vam se na polovini pečenja čini presuha, dodajte još malo ulja i promiješajte.

Ostavite da se osuši u polu-otvorenoj pećnici, a zatim prespite u posudu i poslužite gostima domaću zaraznu grickalicu. 

Milica kaže da je najbolja prvi dan, jer drugi dan postane mekša. Iskreno to ne mogu potvrditi, jer je nestala u roku keks. 

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

Broj komentara: 6

  1. Divna si i hvala ti što si me nahvalila :) i baš me raduje što sam te inspirisala da probaš ovu grickalicu. Obožavam pečenu leblebiju. Odavno je nisam pravila, u pravo vrijeme si objavila post. :)
    Inače, pošto sam u poslednje vrijeme mijenjala pećnice (selidbe i sl.), shvatila sam da ne mogu uvijek da predvidim da li će biti dovoljno hrskave i koliko dugo da ih pečem. Za te stare pećnice, koje nemaju ventilator ili se prosto ponašaju nepredvidivo, čini mi se da je najbolje peći samu leblebiju 20ak minuta da se isuši, a tek onda je začiniti i nastaviti pečenje. Nisam još uvijek to dovoljno istražila i isprobala i samim tim, nisam napisala tamo u receptu, ali možda nekom posluži informacija. :)
    Hvala ti još jednom i puno puno puno te pozdravljam. Uh, sad ću samo da mislim o ovim tvojim fotkicama! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Milice, pa srce si!
      Nemaš pojma koliko si me obradovala sa ovim komentarom.
      Čuj, nisam ja razmišljala kada prvi put spravljam slanutak. Nisam ni trebala, čitala tvoj recept i napravila. ;)

      Nisam ja tebe nahvalila, tako je. :P :*
      Bacaj se i ti na slanutak, kada odavno nisi pravila. Vid' ga, što je hrskav i začinjen. Za prste oblizati. ;)

      Izbriši
  2. Kristina tvoj slanutak - leblebija izgleda tako hrskavo i moćno, mnogi bi bili oduševljeni da im se posluži ovako nešto za grickanje, izgleda tako dobro...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. :)
      Sve je napisano, a ono što nije se može kod Milice na blogu naći. Čar je baš u blogerima, da vas želimo potaknuti da pravite i sami sebi i grickate. <3

      Izbriši
  3. Kristina,odlican recept.Skoro sam je pekla,ali kao sto pecemo sirov kikiriki(samo sam leblebiju skuvala)pa posolila i pekla i bila je suva,tako da cu probati ovaj tvoj primamljiv nacin.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako ovo isprobati, baš je otkriće. ;)

      Izbriši