Brownies s lješnjacima i brusnicama / Hazelnut and cranberry brownies

{Please scroll down to English version}
Subota navečer bila je rezervirana za game night, a ja sam htjela biti dobra domaćica i pripremiti nešto slatko. 
Problem je nastao kada se druženje s drugim društvom u vrijeme ručka odužio,a trebalo je nešto brzo napraviti. Dobro, nije problem, brzo ću nešto smutiti. Nešto što svi vole. Sočno i čokoladno - browniese.

 Kako je jedna legica vegan, nisam je htjela isključiti, pa sam na internetu potražila recept za veganske browniese i kao rezultat dobila recept od Jamie Olivera. 

Bez miksera, bez jaja, bez maslaca, sočni, s orašastim plodovima i sušenim voćem, a ako želite, može biti i bez mlijeka životinjskog podrijetla. 

Za Uskrs sam napravila uz Mileram tortu i duplu mjeru browniesa sa prženim lješnjacima i busnicama. Za društvo uvijek treba nešto čokoladno i sočno, jer to uvijek prolazi.

Brownies s lješnjacima i brusnicama

prilagođeno od Jamie Oliver-a

200 g tamne čokolade
170 g brašna
3 vrhom pune žličice kakaa
180 g šećera
prstohvat soli
5 jušnih žlica suncokretovog ulja
1 žličica ekstrakta od vanilije
230 ml mlijeka
100 g prženih lješnjaka
100 g brusnica

Zagrijte pećnicu na 180°C. Papir za pečenje smočite i iscijedite te stavite u pleh veličine 20x20 cm. 
Brusnice namočite u višnjevači. Pržene lješnjake narežite.
 Vatrostalnu posudu stavite iznad posude s kipućom vodom, no pazite da dno posude ne dodiruje vodu. 
Narežite tamnu čokoladu i stavite u vatrostalnu posudu te miješajte dok se skroz ne otopi. Ostavite sa strane i pustite da se malo ohladi.

Prosijte brašno i kakao te dodajte sol i šećer. Zatim dodajte 'mokre' sastojke - ulje, mlijeko i istopljenu čokoladu. Spatulom promiješajte dok se sve ne sjedini te dodajte narezane lješnjake i ocijeđene brusnice. Ponovno promiješajte i prespite u pripremljeni pleh. 
Pecite 20 minuta. Napravite test čačkalicom, no ne smije izaći potpuno čista. Nikako ne želite prepeći browniese. 
Ako želite možete dio lješnjaka, brusnica i čokolade ostaviti za posuti po vrhu. Ili možete kao ja 'zbuniti protivnika' - propržiti listiće badema i posuti ih po gotovim browniesima. 

Ostavite da se ohladi pet minuta, pa izvadite s papirom za pečenje i izrežite na pravilne komade. 
Poslužite s kuglom sladoleda i/ili s osmijehom. 

NAPOMENA: Za više od četiri osobe, preventive radi, napravite duplu smjesu!
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

{You're at the English version}

Saturday evening was reserved for game night, and I wanted to be a good host and prepare something sweet.


We encountered a problem when hanging out with another group from lunchtime prolonged a bit, and I needed to do something fast. Okay, no problem, I'll just mix something up. Something everyone likes. Juicy and with chocolate – brownies.

Since one of my friends is a vegan, I didn't want to exclude her from all the fun, so I browsed online for a vegan brownies recipe, and as a result I got the one by Jamie Oliver.
With no mixer, no eggs, no butter, yet still juicy with nuts and dried fruit. If you want, you can make this without animal milk.
For Easter, next to the Mileram Cake, I made a double dose of brownies with baked hazelnuts and cranberries. Good company always require something chocolate and juicy because that's always a good choice.

Hazelnut and cranberry brownies

adapted from Jamie Oliver

200 g of dark chocolate
5 spoons of sunflower oil
170 g of flour
3 topfull teaspoons of cocoa
180 g of sugar
a pinch of salt
1 teaspoon of vanilla extract
230 ml of milk
100 g of baked hazelnuts
100 g of cranberries


Preheat the oven to 180°C. Dampen the baking paper, drain it, and put it into a baking tray 20x20 cm in size.
Soak the cranberries in vishnjevacha (an alcoholic drink made from sweet cherries). Chop the baked hazelnuts.
Put a heat-proof bowl over a saucepan containing boiling water, but make sure the bowl doesn't touch the water.
Cut the dark chocolate into pieces and put it into the bowl, stirring until it fully melts. Leave it aside and let it cool for a bit.
Sift the flour and cocoa, and add salt and sugar. Then add the 'wet' ingredients – oil, milk and the melted chocolate. Mix it all with a spatula until it combines and add the chopped hazelnuts and the drained cranberries. Mix it all once more and pour it into the baking tray.
Bake for 20 minutes. Do the toothpick test, but the toothpick shouldn't come out fully dry. You don't want to overbake the brownies.

If you want, you can leave a part of hazelnuts, cranberries and chocolate for later to sprinkle it on the top of the baked brownies. Or you can, like I did, 'fool your enemy' – toast slices of almond and use them as a decoration.
Leave the brownies to cool for five minutes, and then take them out together with the baking paper and cut into regular pieces.
Serve with a scoop of ice-cream and/or a smile.
IMPORTANT: If you're planning on treating more than four people, just to be on the safe side, make a double batch!

Send me your photos at cutieandpieblog@gmail.com 
or use the hashtag #cutieandpie on Instagram,

4 komentara

  1. Kako to dobro izgleda... a kako su jednostavni sastojci! Nemam puno browniesa u arsenalu, ove ću sigurno uvrstiti! Hvala za recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu. ;)

      Umjesto lješnjaka i brusnica može i bilo koji drugi sastojak. Ili bez njih, ako baš nema ništa.
      Prvi put kada sam ih pravila su bile sa rižinim mlijekom i onim excotic mixom iz rinfuze. Oni koji su probali su uzimali repete. :D

      Ovi se zbilja isplate praviti. I zbog sastajaka, i zbog jednostavnosti pripreme, mogu i u kasne noćne sate se pripremiti bez da se probudi cijela kuća, ali najviše zbog okusa.

      Izbriši