Čoko-lješnjak keksi / Choco-hazelnut cookies

{Please scroll down to English version}

Najdraže orašasto voće su mi, bez konkurencije, lješnjaci.
Lješnjaci. Domaći lješnjaci. :D

Lješnjaci i čokolada još su bolja kombinacija. U postu za Koralje bili su s bijelom čokoladom, a sada stižu s tamnom čokoladom. Heroj ovih ultra-super-čokoladnih keksa je Eko lješnjak namaz koji je također bio u velikodušnom paketu od Moja čokolada.

Volim Nutellu, no često mi zna biti mrvicu preslatka. Morati ću vas razočarati, nisam član grupe 'Nutella na žlicu'. Nemojte se ljutiti. :D Tako da me je Eko lješnjak namaz odmah zaintrigirao. Čokoladan je, nije natrpan šećerom i osjete se lješnjaci. Zdravija je varijanta Nutelle, za one koji to žele.

Nutella mi je najdraža u biskvitu kao u postu za Mug cake ili u slatko-slanoj kombinaciji – šnita kruha s Nutellom i kikiriki maslacem.
Jednostavno ta mala količina soli daje svim čokoladnim receptima određenu dubinu i naglasi njihovu čokoladnost. A tko to ne želi? ;)

Riječ je o ultra-super-čokoladnim keksima sa slatkim iznenađenjem te mrvicom soli radi ravnoteže.
Vjerujte mi, dodatni se trud osjeti. ;)

Ako slučajno nemate nikakav namaz od lješnjaka, možete raditi i s kockicom čokolade ili i bez.

Ovaj puta sam se ja igrala opet fotografa i obrade istih, pa imajte razumijevanja. :D


Čoko-lješnjak keksi

prilagođeno sa Gastro senses

20 žličica* Eko lješnjak namaza
260 g (2 šalice**) brašna
3 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
230 g (1 šalica) maslaca sobne temperature
100 g (½ šalice) bijelog šećera
50 g (¼ šalice) smeđeg šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 jaje + 1 žumanjak
85 g (¾ šalice) kakaa
180 g (1 šalica) tamnih čokoladnih kapljica Callebaut "Select" + za posipanje

Na papir za pečenje posložite 20 žličica Bio lješnjak namaza i zamrznite na jedan sat.

U međuvremenu prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i dodajte tome sol te ostavite sa strane.

Maslac sobne temperature izradite jednu minutu. Dodajte bijeli i smeđi šećer te izradite par minuta dok maslac ne postane kremast i posvijetli.

Dodajte jaje i žumanjak te vaniliju i miksajte dok se ne poveže. U nekoliko navrata dodajte prosijani kakao i između promiksajte.

Dodajte prvotnu miješavinu suhih sastojaka, promiješajte spatulom tek toliko dok se poveže. Na kraju dodajte čokoladne kapljice i ukomponirajte ih u smjesu.

Na masni papir vadite smjesu žlicom za sladoled ili mjericom za ¼ šalice te ih oblikujte između dlanova u kuglice.

Prstom ili krajem kuhače napravite rupe u kuglicama u koje ćete umetnuti smrznuti lješnjak namaz i zapakirati. Tu dolazimo do pipljivog dijela. Cilj je smrznuto iznenađenje obložiti smjesom za kekse kako ne bi iscurilo. Ovo je onaj dio koji ja zovem 'igranje u kuhinji'. :D

Zapakirane kuglice sa iznenađenjem stavite na masni papir i zamrznite na barem jedan sat, a možete i preko noći.

Zagrijte pećnicu na 170°C. Na više plehova stavite masni papir i rasporedite kuglice na međusobnom razmaku od barem 3-4 centimetra. Pecite ih 12 minuta.

Krajevi će biti hrskavi, a središnji brežuljak mekan. Nemojte ih vaditi s papira i pleha, nego ih ostavite na njemu. Tako će se još malo peći.

Ostavite ih da odmore 10-15 minuta kako se ne bi opekli na iznenađenje. ;)

Brzo čokoladno mlijeko

300 ml mlijeka
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica meda
+ slatko vrhnje, marshmallows

U posudu na srednjoj vatri dovedite mlijeko i vaniliju do vrenja te potom dodajte med i Eko lješnjak namaz. Miješajte spatulom dok se skroz ne otope. 

Dodajte začin po želji. Kod mene je to bio prstohvat kajenskog papra.

Poslužite sa šlagom i marshmallowsima i zagrijte se u hladnijim danima.

Napomena:
*Stavila sam žličice, no ako vam je do više iznenađenja, stavite žlicu lješnjak namaza.
** Pod pojmom šalice se misli na američke mjerice - cups.

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,


{You're at the English version}


My favorite types of nuts are, without hesitation, hazelnuts.
Hazelnuts. Home-grown hazelnuts. :D

Hazelnuts and chocolate are an even better combination. In the Corals post they were with white chocolate, and now they're with dark chocolate. The hero of these ultra-super-chocolate cookies is Bio Hazelnut Spread which was also in the generous package from ChocolateWorld.

I like Nutella, but I tend to find it a bit too sweet. I will have to disappoint you, I'm not part of the 'Eating Nutella with a spoon' fan club. Don't be mad at me. :D That's why the Eco Hazelnut Spread caught my eye. It's chocolate-like, not filled with sugar and you can feel the hazelnuts. A healthier version of Nutella, for those who want one.

I like Nutella the most in sponge cakes, like in the Mug Cake post, or in a salty-sweet combination – a slice of bread with Nutella and peanut butter.

That small amount of salt simply gives all chocolate recipes a certain depth and emphasizes their flavor. And who wouldn't want that? ;)

We're talking about ultra-super-chocolate cookies with a sweet surprise and a pinch of ground salt for balance.
Trust me, you can feel the effort.

In case you don't have a hazelnut spread, you can also use a piece of chocolate or leave it empty.

Choco-hazelnut cookies

adapted from Gastro senses

20 spoons of Bio Hazelnut Spread
2 cups* of flour
3 teaspoons of baking soda
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of salt
230 g (1 cup*) of butter, room temperature
½ cup of white sugar
¼ cup of brown sugar
1 spoon of vanilla extract
1 egg + 1 yolk
¾ cup of cocoa
1 cup of chocolate chips of dark Callebaut 'Select' chocolate + for sprinkling

Put 20 teaspoons of Bio Hazelnut Spread on a baking paper and freeze them for an hour.

In the meantime, sift the flour, baking soda, baking powder and add salt, and put it aside.

Mix the room-temperature butter for a minute. Add white and brown sugar and mix it for a couple of minutes until butter doesn't become creamy and light in color.

Add the egg, the yolk and the vanilla, and mix until combined. Add the sifted cocoa (not at once) and mix.

Add the first mix of dry ingredients, mix it all with a spatula until it binds. In the end, add the chocolate chips.

Put the dough mix on baking paper, either with a spoon or an ice-cream scoop and mix little balls between the palms of your hands.

With a finger or the end of a ladle make holes in the balls in which you will put in the frozen hazelnut cream. That's where the tricky part starts. The goals is to coat the frozen surprise with the cookie dough so it doesn't pour out. That's the part I like to call 'playing around in the kitchen'. :D

Put the surprise-packed cookie balls onto baking paper and freeze them at least for an hour, but you could also leave them overnight.

Preheat the oven to 170°C. Put baking paper on more baking trays and divide the cookie balls, each at least 3-4 centimeters apart. Bake them for 12 minutes.

The ends will be crunchy, and the middle heap soft. Don't take them off the tray, leave them. That way they will bake some more.

Leave them to rest for 10-15 minutes so you wouldn't burn yourself on the surprise. ;)

Send me your photos at cutieandpieblog@gmail.com 
or use the hashtag #cutieandpie on Instagram,

Broj komentara: 6