{Please scroll down to English version}
Najdraže orašasto
voće su mi, bez konkurencije, lješnjaci.
Lješnjaci. Domaći
lješnjaci. :D
Lješnjaci i čokolada
još su bolja kombinacija. U postu za Koralje bili su s bijelom čokoladom, a
sada stižu s tamnom čokoladom. Heroj ovih ultra-super-čokoladnih keksa je Eko lješnjak namaz koji je također bio u velikodušnom paketu od Moja čokolada.
Volim Nutellu, no
često mi zna biti mrvicu preslatka. Morati ću vas razočarati, nisam član grupe 'Nutella na žlicu'. Nemojte se ljutiti.
:D Tako da me je Eko lješnjak namaz odmah zaintrigirao. Čokoladan je, nije
natrpan šećerom i osjete se lješnjaci. Zdravija je varijanta Nutelle, za one
koji to žele.
Nutella mi je
najdraža u biskvitu kao u postu za Mug cake ili u slatko-slanoj kombinaciji –
šnita kruha s Nutellom i kikiriki maslacem.
Jednostavno ta mala
količina soli daje svim čokoladnim receptima određenu dubinu i naglasi njihovu
čokoladnost. A tko to ne želi? ;)
Riječ je o
ultra-super-čokoladnim keksima sa slatkim iznenađenjem te mrvicom soli
radi ravnoteže.
Vjerujte mi, dodatni se
trud osjeti. ;)
Ako slučajno nemate
nikakav namaz od lješnjaka, možete raditi i s kockicom čokolade ili i bez.
Ovaj puta sam se ja igrala opet fotografa i obrade istih, pa imajte razumijevanja. :D
Ovaj puta sam se ja igrala opet fotografa i obrade istih, pa imajte razumijevanja. :D
Čoko-lješnjak keksi
prilagođeno sa Gastro senses
Čoko-lješnjak keksi
20 žličica* Eko lješnjak namaza
260 g (2 šalice**) brašna
3 žličice sode
bikarbone
1 žličica praška za
pecivo
1/2 žličice soli
230 g (1 šalica) maslaca
sobne temperature
100 g (½ šalice) bijelog
šećera
50 g (¼ šalice) smeđeg
šećera
1 žlica ekstrakta od
vanilije
1 jaje + 1 žumanjak
85 g (¾ šalice) kakaa
180 g (1 šalica) tamnih čokoladnih kapljica Callebaut "Select" +
za posipanje
Na papir za pečenje
posložite 20 žličica Bio lješnjak namaza i zamrznite na jedan sat.
U međuvremenu
prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i dodajte tome sol te ostavite
sa strane.
Maslac sobne temperature
izradite jednu minutu. Dodajte bijeli i smeđi šećer te izradite par minuta dok
maslac ne postane kremast i posvijetli.
Dodajte jaje i
žumanjak te vaniliju i miksajte dok se ne poveže. U nekoliko navrata dodajte
prosijani kakao i između promiksajte.
Dodajte prvotnu
miješavinu suhih sastojaka, promiješajte spatulom tek toliko dok se poveže. Na
kraju dodajte čokoladne kapljice i ukomponirajte ih u smjesu.
Na masni papir vadite
smjesu žlicom za sladoled ili mjericom za ¼ šalice te ih oblikujte između
dlanova u kuglice.
Prstom ili krajem
kuhače napravite rupe u kuglicama u koje ćete umetnuti smrznuti lješnjak namaz
i zapakirati. Tu dolazimo do pipljivog dijela. Cilj je smrznuto iznenađenje obložiti
smjesom za kekse kako ne bi iscurilo. Ovo je onaj dio koji ja zovem 'igranje u
kuhinji'. :D
Zapakirane kuglice sa
iznenađenjem stavite na masni papir i zamrznite na barem jedan sat, a možete i
preko noći.
Zagrijte
pećnicu na 170°C. Na više plehova stavite masni papir i rasporedite kuglice na
međusobnom razmaku od barem 3-4 centimetra. Pecite ih 12 minuta.
Krajevi
će biti hrskavi, a središnji brežuljak mekan. Nemojte ih vaditi s papira i
pleha, nego ih ostavite na njemu. Tako će se još malo peći.
Brzo čokoladno mlijeko
300 ml mlijeka
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica meda
2-3 žlice Eko lješnjak namaza
+ slatko vrhnje, marshmallows
U posudu na srednjoj vatri dovedite mlijeko i vaniliju do vrenja te potom dodajte med i Eko lješnjak namaz. Miješajte spatulom dok se skroz ne otope.
Dodajte začin po želji. Kod mene je to bio prstohvat kajenskog papra.
Poslužite sa šlagom i marshmallowsima i zagrijte se u hladnijim danima.
Napomena:
*Stavila sam žličice, no ako vam je do više iznenađenja, stavite žlicu lješnjak namaza.
** Pod pojmom šalice se misli na američke mjerice - cups.
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.
Dobar tek,
{You're at the English version}
My favorite types of
nuts are, without hesitation, hazelnuts.
Hazelnuts. Home-grown
hazelnuts. :D
Hazelnuts and
chocolate are an even better combination. In the Corals post they were with
white chocolate, and now they're with dark chocolate. The hero of these
ultra-super-chocolate cookies is Bio Hazelnut Spread which was also in the
generous package from ChocolateWorld.
I like Nutella, but I
tend to find it a bit too sweet. I will have to disappoint you, I'm not part of
the 'Eating Nutella with a spoon' fan club. Don't be mad at me. :D That's why
the Eco Hazelnut Spread caught my eye. It's chocolate-like, not filled with
sugar and you can feel the hazelnuts. A healthier version of Nutella, for those
who want one.
I like Nutella the
most in sponge cakes, like in the Mug Cake post, or in a salty-sweet
combination – a slice of bread with Nutella and peanut butter.
That small amount of
salt simply gives all chocolate recipes a certain depth and emphasizes their
flavor. And who wouldn't want that? ;)
We're talking about
ultra-super-chocolate cookies with a sweet surprise and a pinch of ground salt
for balance.
Trust me, you can
feel the effort.
In case you don't
have a hazelnut spread, you can also use a piece of chocolate or leave it empty.
Choco-hazelnut cookies
adapted from Gastro senses
20 spoons of Bio Hazelnut Spread
2 cups* of flour
3 teaspoons of baking
soda
1 teaspoon of baking
powder
1/2 teaspoon of salt
230 g (1 cup*) of
butter, room temperature
½ cup of white sugar
¼ cup of brown sugar
1 spoon of vanilla
extract
1 egg + 1 yolk
¾ cup of cocoa
1 cup of chocolate
chips of dark Callebaut 'Select' chocolate + for sprinkling
Put 20 teaspoons of
Bio Hazelnut Spread on a baking paper and freeze them for an hour.
In the meantime, sift
the flour, baking soda, baking powder and add salt, and put it aside.
Mix the
room-temperature butter for a minute. Add white and brown sugar and mix it for
a couple of minutes until butter doesn't become creamy and light in color.
Add the egg, the yolk
and the vanilla, and mix until combined. Add the sifted cocoa (not at once) and
mix.
Add the first mix of
dry ingredients, mix it all with a spatula until it binds. In the end, add the
chocolate chips.
Put the dough mix on
baking paper, either with a spoon or an ice-cream scoop and mix little balls
between the palms of your hands.
With a finger or the
end of a ladle make holes in the balls in which you will put in the frozen
hazelnut cream. That's where the tricky part starts. The goals is to coat the
frozen surprise with the cookie dough so it doesn't pour out. That's the part I
like to call 'playing around in the kitchen'. :D
Put the
surprise-packed cookie balls onto baking paper and freeze them at least for an
hour, but you could also leave them overnight.
Preheat
the oven to 170°C. Put baking paper on more baking trays and divide the cookie
balls, each at least 3-4 centimeters apart. Bake them for 12 minutes.
The
ends will be crunchy, and the middle heap soft. Don't take them off the tray,
leave them. That way they will bake some more.
Leave
them to rest for 10-15 minutes so you wouldn't burn yourself on the surprise.
;)
Send me your photos at cutieandpieblog@gmail.com
or use the hashtag #cutieandpie on Instagram,
Merhabalar, çok güzel ve leziz olmuş. Ellerinize sağlık.
OdgovoriIzbrišiSaygılar.
Thank you for your comment. :)
Izbrišikrasno! mljac!
OdgovoriIzbrišiTamara, hvala. :)
Izbrišiuf... ne mogu prestat misliti na tu toplu čokoladu... mljasss :D
OdgovoriIzbrišiA zašto i bi? :P
Izbriši