Mumije

Volite Halloween? Volite strašno i jezivo? 

Moram priznati da ja baš i ne. Više volim slatko, nego strašno. Tako da i ako odlučim ići van, onda se maskiram kao da su maškare,a ne Halloween. 
Da, znam, skroz krivo radim. :D

Nisam dosad spomenula, no obožavam Instagram. Cijela ta koncepcija istraživanja slika po određenim interesima, mi je super. Moja porcija (nevinog) stalkanja dnevno. 
Pregledavajući tako, sam naišla na jedan simpatičan recept uvijek nasmijane Lorraine Pascal koju rado gledam na 24Kitchen. 

Za vas sam htjela nešto tematski napraviti,a da vam ne treba puno vremena,a ipak bude efektno. Ovaj recept je toliko jednostavan da ga i djeca mogu pripremiti. Priprema Mumija je zbilja igranje sa hranom. 
Osim osnovnih sastojaka, trebati će vam i mrvica strpljenja.

Mumije


 
1 komad lisnatog tijesta
3 pakiranja malih hrenovki (paket=4 komada)
1 jaje
kap mlijeka
sol
slatka crvena paprika
senf ili ketchup

Dane količine su za moju verziju. Ako vam je premalo 12 mumija, povećajte količine.

Izrežite komad masnog papira za pečenje i stavite ga u odabrani pleh. Izvadite hrenovke iz pakiranja.

Od paketa lisnatog tijesta sam uzela pola, tj. jedan komad lisnatog tijesta. Na lagano pobrašnjenoj podlozi sam ga razvaljala tanko u obliku kocke, dimenzija 38*38 cm. Napomena: nemojte pretjerivati sa brašnom, jer vam se tijesto neće htjeti zalijepiti jedno za drugo, pa ćete imati malo poteškoća.
Nije bitno da razvaljate precizno na tu mjeru. Pazite da vam se tijesto ne zalijepi za podlogu ili valjak. Ako vam je lakše, pomognite si s masnim papirom za pečenje. 

Razvaljano tijesto izrežite oštrim nožem ili rezačem za pizzu na trakice 38 cm dužine i 1 cm širine. Uzmite hrenovku i krenite zamatati ju trakicom, pazeći da prekrijete hrenovku svugdje. Meni se pokazalo lakšim krenuti od 'guzice' mumije,a za kraj ostaviti glavu i prorez ostavljen za oči.

Slobodno se igrajte i što manje pravilno zamatajte tijesto, jer će biti vjerodostojnije izgledu mumije. Ako vam slučajno pukne trakica dok zamatate (kao što je meni), ne brinite ništa. Samo uzmite novi komad i nastavite gdje ste stali. Meni je otprilike za jednu hrenovku trebalo 2-3 trakice. Kada dođete do vrha/glave mumije, trakicom pokrijete vrh i napravite kapicu mumiji. Bitno je da ostavite prorez u koji će kasnije doći oči. Ako vam je tijesto premekano za rukovanje, stavite ga na par minuta u hladnjak.

Gotove mumije poredajte u pleh u koji ste stavili papir za pečenje sa prorezom prema gore. Umutite jedno jaje, dodajte malo soli. Kako bjelanjak ne bi bio sluzav, dodajte mrvicu mlijeka. 
Moja verzija je bila za odrasle, pa sam stavila papar i pola žličice slatke paprike radi boje. Kasnije sam se sjetila da bi mogla i kurkuma ili curry. Igrajte se začinima. 

Mumije premažite kistićem dobivenom smjesom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite 15tak minuta, ili dok pecivo ne bude zlatno-smeđe boje,a hrenovke pomalo smežurane. Mumije izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Senf ili ketchup izvadite u posudu i umočite čačkalicu te potom u ostavljeni prorez stavite dvije točkice koje će predstavljati oči. Oči ne moraju biti ravne, niti na istoj udaljenosti. Igrajte se. 

Servirajte ih uz senf ili ketchup, u slučaju da su vam presuhe. 
Ne preostaje vam ništa nego da odgrizete mumiji glavu...buahaha...

Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek,
Kristina. :*






Broj komentara: 8

  1. Odgovori
    1. Hvala ti. :) Malo sam ih prilagodila, da budu još brže gotovi.

      Izbriši
  2. zanima me jesi li u slanom ili slatkom filmu, ja bi voljela naučiti na kolačima raditi dekoracije od tičino mase (jel se tako piše) ? postoji li šansa da ćeš i takav post nekad napisati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primarno sam u slatkom filmu, iako i konkretno volim jesti. :)
      Ako ti je želja to uskoro naučiti, preporučila bi ti ovaj popis blogerica sa desne strane, jer su one to već apsolvirale i imam povjerenja u njih.
      Zasad sa ticino masom još nisam radila, no želja mi je. Tako da ću to podijeliti i s vama. ;)

      Izbriši
  3. Brzo jednostavno i jeftino, ove godine ću isprobati...

    OdgovoriIzbriši