Čizmica za Sv. Nikolu

Želite iznenaditi djecu sa domaćim keksima ili ih zajedno s njima praviti na sv. Nikolu? Moram priznati da bi se i ja obradovala ovom slatkom paketiću.

Želite vam otkriti tajnu. Ovo će biti moj prvi recept koji će biti objavljen u e-biltenu Zagrebačkog kazališta lutaka. Sretna sam što su mi ukazali povjerenje, iako je moj blog tek u povojima. Još k tome što ću pisati uz iskusnu blogericu
 'Da mi je nešto slatko'. Nadam se da će se čitateljima svidjeti recepti i da će uživati u slasticama, kao i vama. ;)

Pretplatite se na e-bilten na njihovoj stranici ili na njihovom FB profilu s lijeve strane. Ako ste sa zagrebačkog područja, probudite dijete u sebi i odite na predstavu. Znam da ja hoću prvom prilikom.

 

Čizmice 

36 komada

Prilagođeno sa bloga Charmpam

300 g glatkog brašna
200 g maslaca
50 g šećer u prahu
2 žlice kakaa za kolače
1 žličica mljevenog anisa

Sve sastojke dodajte u jednu posudu. Sada spojite maslac s ostatkom, stišćite ga između prstiju kao da ga mrvite. Kada ste dobili mrvičastu smjesu bez većih komada maslaca, počnite mijesiti tijesto. Spojite sve mrvice u jednu loptu. Dobivenu loptu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sa strane par minuta. Pripremite čistu kuhinjsku krpu, na kojoj ćete razvaljati tijesto. Upalite pećnicu na 180° C.
Izvadite tijesto iz folije i kratko mijesite. Oblikujte ga u loptu i stavite u sredinu krpe. Stisnite ga lagano odozgo i pobrašnite kako se ne bi lijepilo za valjak. Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm i izrezivačem izrežite kekse u obliku čizme. Ostatak opet oblikujte u loptu, razvaljajte i izrežite. Tako sve dok ne potrošite tijesto. Čizme stavljajte u pleh s masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 5-7 minuta. Izvadite ih na rešetku da se ohlade.

Royal Icing

1 bjelanjak 
200-500 gr šećera u prahu

Budite sigurni da posuda i metlice za mikser su skroz čisti, bez masnoće. Umutite jedan bjelanjak tek da se zapjeni. Dodajte prosijani šećer u prahu i izradite mikserom. Najbolje postepeno žlicu po žlicu. Trebate gušću smjesu za obrub i rjeđu za popunjavanje. Test? Prođite oštricom noža po površini smjese, trebala bi se spojiti za 10 sekundi. Ako se prebrzo spaja, dodajte još šećera i ponovite test. Ako se uopće ne spaja, dodajte par kapi vode. Za smjesu za iscrtavanje trebati će malo više od 10 sekundi. Nakon što ste dobili željenu smjesu, napunite ju u vrećicu i odrežite vrh. Iscrtajte obrube čizme. Zatim smjesu izvadite u posudu, razrijedite s par kapi vode. Izradite mikserom.
Napunite ju u vrećicu i ispunite željeni dio. Brzo povlačite čizmu lijevo-desno po glatkoj podlozi, kako ne bi ostale neravnine.

Ostaviti da se osuši i poslužiti uz šalicu toplog mlijeka.

Kupite gotove paketiće u koji ćete staviti svoje kekse ili ih sami izradite. Ne treba vam puno: celofan, satenska trakica i oznaka na koju ćete napisati želje.

Pokloni su najbolji, ako se mogu pojesti.
P.S. Ne zaboravite očistiti svoju čizmicu i staviti na prozor.

Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek,


Broj komentara: 9

  1. Odgovori
    1. Ma daj? Prvi pokušaj sa icingom. Smijala sam se smaoj sebi. :D
      Pamelin blog mi jako pomogao. <3

      Izbriši
  2. Med medeni <3

    p.s. ne zaboravi prvu nedjelju u mjesecu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. eto sad mogu potvrditi i za ostatak.. baš, baš <3 hehe... jako mi se sviđa dodatak anisa, baš u božićno blagdanskom štihu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :) Moji su se naljutili što nisam stavila cimet. Cimet obožavam i svugdje ga 'trpam'. Ovaj put samo htjela samo anis i nije me iznevjerio. :)

      Izbriši