Pijani cupcake


UPOZORENJE: Ovo neće biti kratak post. Odite u kuhinju, napravite si čaj/kavu i uzmite nešto za grickanje. Pričekam vas. Ozbiljno mislim. :D
Jeste? Spremni za polijetanje? Krenimo. ;)

Priča No.1 Moja najdraža blogerica Just cake the cupcake slavi 5. rođendan bloga i ni manje ni više dijeli KitchenAid! Za sudjelovanje u nagradnoj igri je trebalo kreirati cupcake za nju i poslikati. Izazov prihvaćen!

Volim nagradne igre koje me 'tjeraju' da isprobam neki recept ili sama osmislim. Danima razmišljam, pregledavam kuharice, surfam bespućima interneta za inspiracijom i uživam u toj slatkoj muci.

Mislim da je Tihanin blog bio jedan od prvih, ako ne i prvi blog koji sam počela pratiti. Uvela me u svijet foodiea, i moram reći da se tu jako lijepo osjećam. S zanimanjem bi čitala svaki njen post, pratila događaje na kojima se pojavljuje i njen rast tokom vremena. Javljala sam joj se za savjete, jer sam joj vjerovala iako ju nisam tada poznavala te joj slala ideje za slastice.

U međuvremenu se poklopilo da je poslovno dolazila u Osijek i javila mi se za kavu (i kolač, naravno). Kako sam bila sretna. Kao da imam priliku upoznati zvijezdu koju sam dosad viđala samo u medijama i čiji sam fan. Da, jesam, ja sam Just cake girl fan. :) Tihana je jedna draga, simpatična i sposobna djevojka, koja radi što voli i uživa u tome. Svoju strast dijeli s drugima, nesebično dijeli savjete i znanje te raste iz dana u dan. Zato mi je i bilo neizmjerno drago kada mi je šapnula tajnu za KitchenAid, jer to zaista zaslužuje. Čestitam Tihana. ;)


Priča No.2 Prijateljica Tajana i ja volimo čitati, a još više se volimo družiti. Oduvijek su nas u knjigama i filmovima fascinirali Book clubovi i htjeli smo biti članice jednog takvog kluba. Pokušale imati svoj interni Book club sa prijateljicama, gdje bi uz ugodno druženje (uz iće i piće) raspravljale o pročitanoj knjizi. Naša ideja nije urodila plodom, uvijek bi neke obaveze isksrnule, pa smo i prije početka odustale.

Jednu večer dok je Tajana pjevala u Vinoteci Vinita pričala je sa djelatnicom Vedranom o našem pokušaju. Vedranin komentar je bio: ˝Zašto ne biste ovdje pokušale?˝
Rečeno, učinjeno. Informirale smo se, i dogovorili prvi sastanak za sve zainteresirane 5.11.2013. Ugodno smo bile iznenađene odazivom ljudi, čak 25. Taj dan je i kiša padala. Podijeli smo se u dvije skupine i odabrali knjigu za sljedeći sastanak. Kako je već bilo na prvom sastanku onih koji nisu uspjeli doći,a imali su želju, napravili smo listu čekanja. Da, dobro ste pročitali. Ni mi nismo mogli vjerovati. Bile smo izvan sebe. Treća grupa je imala svoj prvi sastanak u siječnju. I tako mjesec po mjesec, knjiga po knjiga, prošlo je godinu dana sa tridesetak aktivnih članova u tri manje grupe.
Ne mogu vam opisati tu sreću i ponos. Pokrenule smo nešto iz ljubavi i zaživjelo je. Družimo se svaki mjesec, upoznajemo se, pijuckamo divna vina i širimo svoje horizonte.
Kako za nas to nije mala stvar, odlučili smo to i prigodno proslaviti. Organizirali smo proslavu 1. rođendana uz knjigu 'Unterstadt' osječke autorice i naše gošće tu večer, Ivane Šojat-Kuči. Razgovor sa autoricom i rasprava o knjizi je tekla vrlo ugodno. Kako i ne bi, gospođa Ivana je jedna divna, simpatična i prizemljena osoba. Ne, ne govorim to tek tako. Da nije tako, onda bih taj dio samo preskočila.

Kako bi mudra Julia Child rekla:
Nije bilo upitno da će biti hrane,a i da ću se ja 'utrpati' da nešto napravim.
Tu je došla misao da spojim ugodno s korisnim, osmislim cupcakove za Tihanin natječaj i njima počastim svoje društvo Book cluba.
Ideja je bila da budu cupcakeovi s vinom, jer se družimo u vinoteci. Inspiraciju sam potražila na netu i malo se poigrala sa sastojcima. Izvorni recept je sa: Tablefortwo. 
Pretvorila sam iz američkih mjera, da vam bude lakše.

Ovim pričama vam želim reći, da kada nešto želite da to možete uz malo truda i ostvariti. Moja dvije želje su bile biti članica Book cluba i autorica gastro bloga. I evo me tu, pišem vama na svom blogu o našem Book clubu. :)
Sretna sam i želim da, ako imate slične želje, da se potrudite i ostvarite si želju. Neka to bude vaša odluka za Novu Godinu, učinite nešto što vas ćini sretnim. Na kraju krajve, imamo jedan život i ovo nije generalna proba. Pišite mi što je vaša (zasad) neostvarena želja.

Pijani cupcake

(16 komada)


 133 g brašna
41 g kakao
2 g prašak za pecivo
4 g soda bikarbona
2 g cimeta
2 g klinčića
2 g soli
85 g maslaca, sobne temperature
145 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
1 jaje + 1 žumanjak, sobne temperature
177 ml crvenog vina
1 mahuna vanilije

Jaja i maslac izvadite prije na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 160°. Pripremiti papirnate košarice u kalup za muffine.
U veliku posudu prosijati brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, klinčić, cimet i sol. Promiješati da bude jednoliko. Skloniti sa strane.
U drugu posudu dodati omekšani maslac i šećer te miksati dvije minute dok ne bude pjenasto. Dodati jaje i žumanjak, dobro izraditi i zatim dodati vino i vaniliju.(Mahunu vanilije prerežite i tupom stranom sastružite njen sadržaj.)
Polagano dodavati suhe sastojke koje smo prvotno pripremili. Miješati dok se dobro ne sjedini.
Puniti košarice žlicom za sladoled do 2/3 visine košarica. Peći 20 minuta. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se hlade 5 minuta u kalupu te ih potom izvaditi iz kalupa na rešetku da se potpuno ohlade.

Dvobojni ganache

300 g bijele čokolade
300 g čokolade za kuhanje
400 ml vrhnja za šlag
1 žlica meda

Ove količine su mi bile dovoljne za ukrašavanje 32 cupcakeova (koliko sam imala, jer sam radila duplu smjesu) i još mi je ostalo.

Obje čokolade nasjeckati sitno kako bi se kasnije lakše otopila. Vrhnje za šlag i med zajedno staviti u posudu i zagrijati do točke vrenja. Pazite da ne zakipi.
(Ako radite sa dvije vrste čokolade, možda je lakše prvo jednu, pa onda drugu čokoladu, radi različitih mjera vrhnja za šlag. Ili u dvije odvojene posude. Moji omjeri za ganache su sljedeći: čokolada za kuhanje 1:1, a bijela čokolada 1:3. Tako sam za čokoladu za kuhanje uzela 300 ml vrhnja za šlag i 300 g čokolade, a za bijelu čokoladu 100 ml vrhnja za šlag i 300 g čokolade.)

Zagrijano vrhnje za kuhanje prelijte preko čokolade i ostavite kratko da se poveže.
Promiješajte smjesu kako bi razbili čokoladu i dobili glatku smjesu. Kod ovog dijela vidite zašto je bilo bitno na početku sitno narezati čokoladu. Ste se švercali? ;)
Ostaviti u hladnjaku 5-6 sati. Izvaditi iz hladnjaka i ostaviti 10-15 minuta na sobnoj temperaturi. Miksati par minuta, tek toliko da smjesa bude homogena. Nemojte pretjerati, jer ćete u protivnom dobiti gustu smjesu koju će vam biti teško istiskivati kroz slastičarsku vrečicu. Vjerujte mi.

Uzmite visoku, a stabilnu posudu ili čašu. Kod mene su poslužile Ikea Pokal šalice. Uzmite običnu vrećicu za zamrzivač, stavite u visoku šalicu i zavrnite rubove vrećice. Spatulom vadite smjesu i punite vrećicu. Tako učinite sa obje smjese. Pripremite si slastičarsku vrećicu ili vrećicu za zamrzivač dovoljno veliku da stanu u nju dvije vrećice. Stavite u nju odabrani nastavak za ukrašavanje. Kod mene je riječ o Wilton 1M nastavku. Stavite kuhinjsku gumicu na obje vrećice te odrežite vrh. Zatim stavite pažljivo obje vrećice u veću vrečicu s nastavkom. Zavrnite kraj kako bi lakše rukovali i istiskivali.
Ako nemate slastičarske vrečice, možete uzeti običnu vrečicu za zamrzivač kojoj ćete odrezati vrh te umetnuti odabrani nastavak za ukrašavanje.

Išla sam na sigurno, i odmah duplu smjesu napravila. To sam pokazalo kao pametna odluka, jer se sve pojelo.
Fini i sočni desert koji podsjeća na kuhano vino. Javite mi dojmove.



Cijelu galeriju naše proslave rođendana pogledajte na :
http://www.sib.hr/kultura/39-ostalo-kultura/14713-osjecki-book-club-obiljezio-prvih-procitanih-godinu-dana.html


Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,





Broj komentara: 6

  1. divno! ček,ti si iz os-a? i ja sam :) i da znaš da se i ja htjela pridružiti vašem book klubu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, si uspjela pročitati do kraja? :D
    Da, iz Lega-grada. Mogle bi na kavu kada prođu praznici, ako si za?
    Ako si zaista zainteresirana, javi se na bookclub.osijek@gmail.com, pa se dogovorimo sve. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. jesam :D
    odselila sam se u Istru,ali ću biti tu sad jedno vrijeme,pa ako uhvatimo vremena bilo bi mi baš drago ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na divnom posvećivanju i postu <3

    OdgovoriIzbriši