Mekani medenjaci

Znate one medenjake koje ispečete, pa čekate da odstoje u metalnim kutijama par dana dok ne omekšaju? Jer u protivnom ćete polomiti zub?
E, ovi medenjaci nisu takvi i na prvu su me osvojili.

Medenjaci su naš početak adventa i pečenja kolača. To bude dvosjekli mač, budu toliko fini, da dok napravimo ostale kolače i kekse, medenjaci se pojedu i pravimo još jednu (duplu) turu. 


Onaj osjećaj kada se vratiš promrzao iz vana, uđeš u kuću, a opije te miris začina i friško pečenih medenjaka. Ugrijete si čašu mlijeka uz medenjake, ušuškate se pod mekanu dekicu i pustite si najdraži ˝Love actually˝.

Mekani medenjaci


2 jaja + žumanjak
3-4 žlice meda
22 dkg šećera
35 dkg brašna
1 žličica sode bikarbone
15 dkg mljevenih oraha
2 žličice cimeta
naribana limunova korica
+ jezgre oraha


Obložiti pleh za pečenje masnim papirom.
Izmiješati sve suhe sastojke. Posebno izmutiti dva jaja. Jaja i med dodati suhim sastojcima i sjediniti prstima. Namočiti ruke vodom i oblikovati kuglice. Staviti ih na masni papir i malo stisnuti. Premazati ih jednim žutanjkom.
Ako želite možete gore staviti jezgre oraha.
Peći na 180° 10-15 minuta dok ne porumene. Pazite da ih ne prepečete, jer će biti tvrdi.

Napomena: Pažljivo s doziranjem meda, jer ako se pretjera mogu ispasti pretvrdi. Preporuka je koristiti med koji još nije kristalizirao.

U limenoj kutiji može stajati tjednima, no vjerujte mi da neće sigurno. ;)

Poslužiti uz čašu toplog mlijeka.

Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek,

2 komentara

  1. Ili poslužiti uz kuhano vino :)

    Moram opet posvjedočiti, medenjaci su premedeni :) baš kao i djevojčica što ih je pripremila

    OdgovoriIzbriši