Zebrica

 Moram vam priznati, imam jedan problem.
Dobro, dobro...imam ih više, no o jednom ću sada.

Obožavam knjige, i kada uđem u knjižaru/knjižnicu raspametim se. 
Razne priče u kojima se možeš izgubiti i otputovati u mislima.

Kako volim hranu, onda mi je kombinacija knjiga + hrana fatalna.
Tako, kada uzmem kuharice u ruke, slinim nad slikama i imam poriv više-manje sve pokušati napraviti.
Događa li se to i vama? :)


Kako ne živimo u savršenom svijetu, vrijeme i novac su ograničene količine.

Recept za Zebra kolač prvo sam vidjela kod simpatične Lorraine Pascale
Izgledao je jednostavno i zanimljivo. 

Zebra je čekala svoj red, i nekako bi se uvijek neka druga slastica ugurala preko reda.
U nedjelju sam odlučila za PNUM* ponijeti neku slasticu.
*PNUM= Prva Nedjelja U Mjesecu (čitaj: unaprijed dogovoreno mjesečno druženje s dvije legice, bez izlika.)

Zebrica je dočekala svoj prvi nastup.

Zebrica

prilagođeno s M's bakery

4 jaja, sobne temperature
170 g šećera
250 ml ulja
100 ml mlijeka
300 g brašna
25 g kakaa
1 prašak za pecivo
1 žlica ekstrakta vanilije
pola žličice soli
korica 2 naranče
sok (1-2) naranče

Pećnicu zagrijte na 180° C. Na dno kalupa stavite papir za pečenje i premažite maslacem. 
Jaja i šećer pjenasto izradite mikserom. Dodajte mlijeko i ulje te kratko izradite.
Smjese bude nešto više od jedne litre. Pekla sam u okruglom kalupu promjera 26 cm.

Podijelite smjesu na dva dijela i u dvije posude.
Brašno, prašak za pecivo i sol zajedno prosijte.
.
Iscijedite sok dvije naranče. Moja preporuka je da iscijedite jednu naranču, dodate kakao smjesi i usporedite gustoću sa žutom smjesom. Ne bi se drastično trebale razlikovati po gustoći. Ako je kakao smjesa pregusta, dodajte sok još jedne naranče.
Gušća smjesa će se teže 'razlijevati', pa vam može pokvariti koncept.

U žutu smjesu dodajte 175 g brašna i jednu žlicu ekstrakte od vanilije. Izradite mikserom.
Ostatak brašna i kakao dodajte u drugu posudu. Naribajte koricu od dvije naranče. Iscijedite sok jedne naranče, ugrijte ga kratko u mikrovalnoj. Sok i koricu dodajte u kakao smjesu.
Obje smjese kratko izradite mikserom.

Napunite dvije slastičarske vrećice sa smjesama ili uzmite žlicu/žlicu za sladoled. Krenite od žute smjese. Stavite malo kreme u sredinu i vidjet ćete kako se krema razlijeva. U sredinu žute smjese stavite kakao kremu. I tako naizmjence dok ne potrošite. Evo mali šalabahter posuđen s interneta:

Izvor
Kada ste gotovi, protresite malo kalup da se gornji sloj poravna. Pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.

Višnje iz kompota sam skuhala i dodala gustina te prelila preko Zebrice.

Odlično ide uz čaj ili kavu, a miris kakaa i naranče je neodoljiv. 


Vaše fotografije

Nataša Egelja nam je poslala svoje fotografije. 
"Nije baš zebrast, ali je ukusan. Dodala sam mu višnje i malo manje šećera."


Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 




Nema komentara