Vanilin cvjetići ili kako ih moja mama zove, Krancle.
Mama svake godine započne s ovim prefinim mekanim medenjacima, a zatim slijede Krancle.
Krancle smo radili svi zajedno, naravno nakon što mama umijesi smjesu.
Sada je došao na red da ja budem mama. Ne, još nije. :D
No sada je red na meni da umijesim smjesu koju ćemo zatim s izrezivačima, pogađate - izrezivati, onda se igrati i puniti pekmezom te spajati prefine keksiće koji se tope u ustima.
Moj džep bi rekao margarin, no kod jednostavnih stvari u koje ide malo sastojaka, uvijek biram kvalitetnije sastojke, jer čine razliku.
Neki kombiniraju i s domaćom svinjskom masti, no to čuvam za slane stvari.
Super jednostavni recept, gdje misker sve odradi, a vi se onda igrate s njima. Uostalom, znate me, volim se igrate kao dijete u kuhinji.
Krancle
iz mamine bilježnice
200 g maslaca, omekšanog
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
300 g brašna
mrvu mlijeka po potrebi
pekmez po želji, kod mene je od jagode
pekmez po želji, kod mene je od jagode
šećer u prahu
Omekšani maslac, šećer u prahu i vanilin šećer kremasto izradite.
Potom dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto.
Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok se malo omekšani maslac ne stisne da lakše možete izrezivati kekse.
Smjesu izvadite i stavite između dva masna papira za pečenje te razvaljajte na debljinu 3 mm.
Pećnicu zagrijte na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. Idealno bi bilo da u jednom plehu peći puna srca,a u drugom srca s rupom.
Pecite 10ak minuta i vadite ih prije nego počnu dobivati boju po rubovima.
Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok se malo omekšani maslac ne stisne da lakše možete izrezivati kekse.
Smjesu izvadite i stavite između dva masna papira za pečenje te razvaljajte na debljinu 3 mm.
Pećnicu zagrijte na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. Idealno bi bilo da u jednom plehu peći puna srca,a u drugom srca s rupom.
Pecite 10ak minuta i vadite ih prije nego počnu dobivati boju po rubovima.
Pustite ih da se ohlade te zatim gornje prazne' polovice pospite šećerom u prahu.
Na 'puna' srca stavite pekmez te poklopite polovicom s rupom.
U limenoj kutiji mogu stajati dok se ne pojedu.
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
Divna slika!I kroz priču i kroz fotografiju.
OdgovoriIzbrišiHvala na komentaru, a posebno mi je drag, jer je i mama Kata. <3
IzbrišiDivno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiPetra, tek sada vidim komentar.
IzbrišiHvala ti. <3 Brzo su nestali, za vikend opet pravimo. :D
Isprobala sam recept i odlično je ispao :)
OdgovoriIzbrišiDraga Tamara, hvala na povjerenju i komentaru. Baš mi je drago da ti se recept svidio. ;)
IzbrišiDobar dan! Da li mozda znate zasto se krancle nazivaju tako? Hvala! Lep pozdrav,
OdgovoriIzbrišiMirjana