Mamine Krancle

Vanilin cvjetići ili kako ih moja mama zove, Krancle. 

Mama svake godine započne s ovim prefinim mekanim medenjacima, a zatim slijede Krancle. 
Krancle smo radili svi zajedno, naravno nakon što mama umijesi smjesu.

Sada je došao na red da ja budem mama. Ne, još nije. :D 
No sada je red na meni da umijesim smjesu koju ćemo zatim s izrezivačima, pogađate - izrezivati,  onda se igrati i puniti pekmezom te spajati prefine keksiće koji se tope u ustima.

Inače nemam dvojbu uzeti margarin ili maslac. 
Moj džep bi rekao margarin, no kod jednostavnih stvari u koje ide malo sastojaka, uvijek biram kvalitetnije sastojke, jer čine razliku. 
Neki kombiniraju i s domaćom svinjskom masti, no to čuvam za slane stvari.

Super jednostavni recept, gdje misker sve odradi, a vi se onda igrate s njima. Uostalom, znate me, volim se igrate kao dijete u kuhinji. 


Krancle

iz mamine bilježnice

200 g maslaca, omekšanog
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
300 g brašna
mrvu mlijeka po potrebi

pekmez po želji, kod mene je od jagode
šećer u prahu

Omekšani maslac, šećer u prahu i vanilin šećer kremasto izradite.
Potom dodajte prosijano brašno i umijesite tijesto.
Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak dok se malo omekšani maslac ne stisne da lakše možete izrezivati kekse.

Smjesu izvadite i stavite između dva masna papira za pečenje te razvaljajte na debljinu 3 mm.

Pećnicu zagrijte na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. Idealno bi bilo da u jednom plehu peći puna srca,a u drugom srca s rupom.

Pecite 10ak minuta i vadite ih prije nego počnu dobivati boju po rubovima. 

Pustite ih da se ohlade te zatim gornje prazne' polovice pospite šećerom u prahu.
Na 'puna' srca stavite pekmez te poklopite polovicom s rupom.

U limenoj kutiji mogu stajati dok se ne pojedu.

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

Broj komentara: 7

  1. Divna slika!I kroz priču i kroz fotografiju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru, a posebno mi je drag, jer je i mama Kata. <3

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Petra, tek sada vidim komentar.
      Hvala ti. <3 Brzo su nestali, za vikend opet pravimo. :D

      Izbriši
  3. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Tamara, hvala na povjerenju i komentaru. Baš mi je drago da ti se recept svidio. ;)

      Izbriši
  4. Dobar dan! Da li mozda znate zasto se krancle nazivaju tako? Hvala! Lep pozdrav,
    Mirjana

    OdgovoriIzbriši