Novi posao, rođendan Čitateljskog kluba, predavanja na fakultetu, planiranje svatova i još 1001 sitnica su na rasporedu ovih dana.
Jurim, zapisujem si sve što se sjetim kako ne bih zaboravila, trčim (da, dobro ste pročitali - trčim) i imam dojam da ne stignem sve što trebam, a pogotovo one stvari koje želim.
Nemojte me krivo shvatiti, svaki gore navedeni aspekt mi se sviđa i volim, no kada se previše stvari nađe na popisu, nekako kao da se ne stignete posvetiti svemu kako i koliko bi htjeli.
Da, dobra organizacija je ključ svega, no nismo svi dobri u tome, zar ne?
Ako ste ili se nađete u Osijeku, svakako posjetite mali preslatki Špajz, jer da ne slažem vama teglice, dolazila bi redovno jesti ili samo popiti kavu bez dima gledajući zaljubljeno u hrpu malih slatkih detalja.
Kako sam jedna od onih koji su ludi za Božićem i svime što dolazi s time, pomalo imam osjećaj da kasnim s keksima i kičenjem.
Jelku smo preksinoć izvadili i namontirali, kuglice i ukrasi su pripremljeni i čekaju.
Jer kičenje se ne može 'odraditi', tu mora biti topli napitak, plejlista božičnih pjesama ili jednostavno Buble-a, i postepeno raspoređivanje kuglica, ukrasa i lampica.
I onda premještanje, i još malo, dok to ne bude to. I onda sjednemo gledati nešto,a ja zaljubljeno gledam u lampice i šljokice, koje sve više volim.
I onda se usred filma ustajem i raspoređujem kuglice. I tmurni dani su manje tmurni, jer na prvi tračak mraka se pale lampice.
I sretna sam i uzbuđena.
Advent bez keksa je nezamisliv, a ove kekse gledamo već duže vrijeme.
Kako se nadam da vi prvo svratite do blogera po provjerene recepte, tako sam i ja kod simpatične Ane.
U petak navečer sam smjesu pripremila i plan je bio u subotu ujutro ispeći ih.
Kažem plan. Jer sam poklopila budilicu i odspavala još dobrih sat vremena. I onda sam odlučila da neću požurivati kekse, kao što to ne radim ni sa kičenjem.
Cijeli dan sam razmišljala o keksima i kako ih jedva čekam ispeći.
Došla sam kući i došao je majstor za mašinu koja se pokidala. Da, to je jedna od stvari na popisu.
I jedva sam čekala da odu i nebitno je bilo hoće li je popraviti. Htjela sam pustiti pjesme i peći kekse.
Toliko sam to željela da sam zaboravila večerati. Da, JA sam zaboravila na glad.
Dosta trabunjanja, ajmo na nešto konkretno, čega skoro nema više. :D
Raspuknutići
po receptu Shedonistana
200 g tamne čokolade
60 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
200 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
ekstrakt naranče
šećer u prahu
Maslac i čokoladu otopite na pari.
Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte prethodno otopljenu smjesu i ekstrakt naranče te promiješajte.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te prosijte. Dodajte prvoj smjesi i lagano pomiješajte.
Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite par sati ili preko noći u hladnjaku.
Pripremite posudu sa šećerom u prahu, bez grudica.
Pećnicu upalite na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje.
Malom žličicom vadite smjesu te vlažnim rukama oblikujte kuglice.Zatim ih ubacujte u smjesu šećera u prahu i dobro obložite.
Kuglice stavite na pripremljeni pleh na razmaku od 2 cm, jer će se prilikom pečenja raširiti.
Pecite 10-11 minuta te ostavite da se ohlade.
Neka vas ne zavara što su skroz mekani i raspadaju se, ako ih pokušate izvaditi čim izađu iz pećnice.
Ako poput mene imate dva pleha s kuglicama, pecite svaki posebno.
Ohlađene spremite u limenu kutiju i čuvajte dok se ne pojedu. Ili sakrijte.
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
Nema komentara