Čokoladni raspuknutići

Novi posao, rođendan Čitateljskog kluba, predavanja na fakultetu, planiranje svatova i još 1001 sitnica su na rasporedu ovih dana. 
Jurim, zapisujem si sve što se sjetim kako ne bih zaboravila, trčim (da, dobro ste pročitali - trčim) i imam dojam da ne stignem sve što trebam, a pogotovo one stvari koje želim. 

Nemojte me krivo shvatiti, svaki gore navedeni aspekt mi se sviđa i volim, no kada se previše stvari nađe na popisu, nekako kao da se ne stignete posvetiti svemu kako i koliko bi htjeli. 
Da, dobra organizacija je ključ svega, no nismo svi dobri u tome, zar ne? 

Ako ste ili se nađete u Osijeku, svakako posjetite mali preslatki Špajz, jer da ne slažem vama teglice, dolazila bi redovno jesti ili samo popiti kavu bez dima gledajući zaljubljeno u hrpu malih slatkih detalja. 

Kako sam jedna od onih koji su ludi za Božićem i svime što dolazi s time, pomalo imam osjećaj da kasnim s keksima i kičenjem. 


Jelku smo preksinoć izvadili i namontirali, kuglice i ukrasi su pripremljeni i čekaju. 
Jer kičenje se ne može 'odraditi', tu mora biti topli napitak, plejlista božičnih pjesama ili jednostavno Buble-a, i postepeno raspoređivanje kuglica, ukrasa i lampica. 
I onda premještanje, i još malo, dok to ne bude to. I onda sjednemo gledati nešto,a ja zaljubljeno gledam u lampice i šljokice, koje sve više volim. 
I onda se usred filma ustajem i raspoređujem kuglice. I tmurni dani su manje tmurni, jer na prvi tračak mraka se pale lampice. 
I sretna sam i uzbuđena.

Advent bez keksa je nezamisliv, a ove kekse gledamo već duže vrijeme. 
Kako se nadam da vi prvo svratite do blogera po provjerene recepte, tako sam i ja kod simpatične Ane. 

U petak navečer sam smjesu pripremila i plan je bio u subotu ujutro ispeći ih. 
Kažem plan. Jer sam poklopila budilicu i odspavala još dobrih sat vremena. I onda sam odlučila da neću požurivati kekse, kao što to ne radim ni sa kičenjem. 
Cijeli dan sam razmišljala o keksima i kako ih jedva čekam ispeći. 

Došla sam kući i došao je majstor za mašinu koja se pokidala. Da, to je jedna od stvari na popisu. 
I jedva sam čekala da odu i nebitno je bilo hoće li je popraviti. Htjela sam pustiti pjesme i peći kekse. 
Toliko sam to željela da sam zaboravila večerati. Da, JA sam zaboravila na glad. 

Dosta trabunjanja, ajmo na nešto konkretno, čega skoro nema više. :D 

Raspuknutići

po receptu Shedonistana

200 g tamne čokolade
60 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
200 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
ekstrakt naranče

šećer u prahu

Maslac i čokoladu otopite na pari.

Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte prethodno otopljenu smjesu i ekstrakt naranče te promiješajte. 

U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te prosijte. Dodajte prvoj smjesi i lagano pomiješajte. 

Posudu prekrijte prozirnom folijom i ostavite par sati ili preko noći u hladnjaku. 

Pripremite posudu sa šećerom u prahu, bez grudica. 
Pećnicu upalite na 180° C te dva pleha obložite papirom za pečenje. 

Malom žličicom vadite smjesu te vlažnim rukama oblikujte kuglice.Zatim ih ubacujte u smjesu šećera u prahu i dobro obložite.

Kuglice stavite na pripremljeni pleh na razmaku od 2 cm, jer će se prilikom pečenja raširiti. 
Pecite 10-11 minuta te ostavite da se ohlade. 

Neka vas ne zavara što su skroz mekani i raspadaju se, ako ih pokušate izvaditi čim izađu iz pećnice. 

Ako poput mene imate dva pleha s kuglicama, pecite svaki posebno. 

Ohlađene spremite u limenu kutiju i čuvajte dok se ne pojedu. Ili sakrijte. 


Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

Nema komentara