Mirisni zobeni keksi

Prije nekoliko godina odlučila sam da želim smršavjeti. Iskreno, davno sam to odlučila, no nikako se nisam uspjela 'natjerati'.
Mislim da je to jedna od stvari koje čovjek treba riješiti sam sa sobom
 ili da se dogodi onaj 'klik'.
Dijete nikako nisu dolazile u obzir jer volim jesti. Dobro, ispravak netočnog navoda - obožavam jesti, pogotovo slatko, kao što ste već zaključili.

Bacila sam se na istraživanje i čitanje, te prvenstveno razmišljanje.
Cijela je ta priča završila smanjenim unosom ugljikohidrata. Bazirala sam se na proteine, povrće i voće te sam uvela zobene pahuljice za doručak.
Moj doručak nije (zasad) toliko glamurozan za post na blogu, iako je meni nezaobilazan. Tome u prilog govori što već godinama jedem zobene pahuljice za doručak.

 Budući da slatko obožavam, toga se nisam odrekla nego sam samo ograničila količine ili uvela zdravije varijante zbog kojih nisam imala grižnju savjesti.

Danas vam donosim recept na koji sam naišla tražeći zdraviju varijantu slatkog po bespućima Coolinarike.

Prvi put nisam imala dovoljno čokolade i maslaca, no htjela sam ih baš tada praviti. Ispali su odlični. Cijela je kuća mirisala na spoj čokolade i naranči te sam se i ja bacila na grickanje.
Pretpostavljate što se dogodilo. Zaboravila sam zapisati recept, i svaki sljedeći put kad sam isprobavala nisam pogodila omjer.
Prošli sam put odlučila napraviti 'po receptu' pa sam i zapisala. Najbolje je što recept prepušta mašti na volju. Možete dodati orašaste plodove ili sušeno voće, a smeđi šećer, brašno i maslac zamijeniti nekom zdravijom varijantom.

Kekse spremim u limenu kutiju koja stoji u mojoj sobi. Najčešće posežem za njima navečer.
Skuham čaj ili kakao, pustim najdražu seriju, zavučem se pod dekicu i uzmem kutiju keksa pred sebe. Otvorim poklopac i preplavi me miris čokolade, naranče i cimeta... Mmmm. Ovi keksi su za mene comfort food ili, 'po naški', hrana za utjehu.

Mirisni zobeni keksi

recept Julia-Child

230 g maslaca
180 g krupno narezane čokolade
1 naranča, naribana korica i sok
80 g smeđeg šećera
150 g zobenih pahuljica
180 g integralnog brašna
1 prašak za pecivo
1 ravna žličica soli
2 žličice cimeta
1 jaje
1 vanilin šećer


Prekrijte dva pleha papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 170°C.

Maslac otopite.
Čokoladu narežite.
Meni se više sviđaju krupni komadi, jer se fino otope.
Koristila sam tamnu čokoladu s 80% kakaa i malo čokolade za kuhanje.
Naranču iscijedite i u sok naribajte koricu.

Izvažite sve suhe sastojke i pomiješajte ih u zdjeli.
Jaje pjenasto izradite s vanilin šećerom.

Suhim sastojcima dodajte jaja, otopljeni maslac, narančin sok i komadiće čokolade.

Kuhačom, ili najbolje rukama, povežite sve sastojke. Žlicom vadite hrpice i oblikujte u kekse. Meni se sviđaju deblji keksi, jer onda budu izvana hrskavi, a iznutra mekani.
 Kao što vidite, meni oblik nije toliko presudan. Volim ih nesavršeno savršene.

Kekse pecite 10 - 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da se ne prepeku. Papir povucite s pleha na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade, pa spremite u limenu kutiju.

Zdraviju varijantu možete naći kod Make it healthy.

Vaše fotografije

Tamara sa bloga Cake by design. "Pravila sam tri ture u tri dana. Moj preslatki 5-ogodišnji nećak je rekao: Ovo je jako finon." 
Smanjila je količinu šećera i čokolade, a povečala količinu zobenih pahuljica.


Kristina Bijelić nam šalje svoje slike uz komentar: 
˝Ovi keksi bi trebali imati tematsku pjesmu, a to je: Heaven, I'm in Heaven! Cijela kuhinja miriši, keksi se tope u ustima, a ja cijelo vrijeme pjevušim. Savršenstvo!˝


Svoje fotografije šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 

Broj komentara: 18

  1. Baš su primamljivi i sutra ih idem isprobati. šaljem sliku. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako su ti izgledom primamljivi, tek će te miris osvojiti. ;)
      Super, baš se veselim dojmovima i slikama. <3

      Izbriši
  2. Tako su ti savršeno ispali! <3 Kad god radim cookies, uvijek izgledaju prespljošteno hehee

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi hvala. :) Možda je tajna u tome da sam se izvježbala, zaista ih često pravim, kada su mi odlični. :)
      Daj mirisnim keksićima šansu, možda ti ne budu spljošteni. ;)

      Izbriši
  3. Zbilja fenomenalo izgledaju...treba isprobati :) :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno izgledaju, mogu zamisliti kako dobro miriše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miris im je zaista As u...keksu. :D Hvala Petra. ;)

      Izbriši
  5. Koliko divan blog! Moraću da zapratim, nemam kud :)

    Kapege life moments :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno. ;) Dobro došla i osjećaj se kao kod kuće. :)

      Izbriši
  6. Ovi keksi bi trebali imati tematsku pjesmu, a to je: Heaven, I'm in Heaven! Cijela kuhinja miriši, keksi se tope u ustima, a ja cijelo vrijeme pjevušim. Savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Awww, mission accomplished! :P
      Nestali brzinom munje ili si uspjela i 'dokaz' uslikati. Hvala imenjakinjo. ;)

      Izbriši
    2. Sva sreća pa sam odmah slikala. :) Dokaz je poslan na mail. ;)

      Izbriši
    3. Nama takve sitnice kao uslikana slastica ili komentar, jakooo puno znače. Hvala. ;) slike su objavljene na kraju posta. :)

      Izbriši
  7. Upravo sam napravila ove keksice. Savrseni su!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veseli me to cuti. ;) Jel' to znači da nije zadnji put da ih pravite? :)

      Izbriši
  8. Veceras sam ponovila kekse jer je bozicna tura nestala! Svi su pitali za recept. Savrseni su!
    A miris... Neopisiv!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miris je zbilja očaravajući. <3
      Dobro mi je poznata ta situacija, kada nešto 'nestane'. :D Tako nama bude redovito sa medenjacima.
      Nadam se da ste velikodušno podijelili recept, neka se mirisni keksi šire. :)

      Izbriši