Kruh sa zobenim pahuljicama


Volite kruh? Bilo kakav ili pazite što jedete?
Preferiram 'teže' i zdravije. Pogotovo volim kada se cijelom kućom proteže miris svježe pečenog kruha...mmm...

Nedavno je Matejka sa bloga Life tastes like chocolate imala nagradnu igru, gdje je trebalo napraviti neki od njenih recepata.
Odličan poticaj da nešto novo isprobam bez puno razmišljanja.
Prelistavala sam njen blog i nisam se mogla odlučiti što bi pravila (jer sam jako neodlučna osoba). Toliko recepata,a još ljepših slika.
Kao obožavatelj zobenih pahuljica, odluka je pala na ovaj divni kruh.

Kruh sa zobenim pahuljicama



30 gr maslaca
200 ml vode + 100 ml
100 gr zobenih pahuljica + 1 žlica za posipanje
300 gr integralnog brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja

Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i pustite cca 5 min da omekšaju. U tu smjesu umiješajte 100 ml hladne vode.
Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa dodajte omekšane zobene sa vodom i maslacem. 
U zdjeli ili pobrašnjenoj plohi umijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Ako je potrebno dodajte još koju kap vode.
Ostavite tijesto da se diže pod krpom na toplom dok se ne udvostruči, cca 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji. 
Pećnicu zagrijte na 200°C, a u odabrani pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, pa oštrim nožem lagano zarežite crte, premažite uljem i pospite zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 minuta dok se pećnica ne zagrije.
Pecite oko 35 minuta ili dok kruh ne poprimi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi spreman je.
Strpite se još malo, možete vi to. ;)

Osim fine strukture, kruh je zasitan i neutralan, tako da ide i uz slano i uz slatko. Uostalom, tko može odoljeti mirisu svježe ispečenog kruha? 

Moji ukućani nisu mogli, pa kruh nije dočekao slikanje u komadu.

Vaše fotografije


Morana Marušić je veliki fan ovog kruha i preporučuje ga drugima. 

Lidija Domorad: "Odličan je. Promijenila sam omjer brašna. Pola sam stavila integralno brašno, a pola obično brašno."



Svoje fotografije šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek,
Kristina.

Broj komentara: 8

  1. Izgleda odlicno :) sigurno cu ga isprobati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bilo bi mi drago. :) Poslikaj i pošalji svoju fotku. ;)

      Izbriši
  2. Volim domaci hleb, pa jos kad je topao mmm :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolje je kada se uprljaju ruke, i igramo se kao mala djeca, zar ne?

      Izbriši
  3. Odlično izgleda <3 Isprobat ću ga vjerojatno za vikend :) Pa šaljem slikicu da tvoje stručno oko prosudi valja li :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakvo stručno oko?
      Bitan je okus i da ti se svidi. ;)
      Obavezno pošalji fotku. <3

      Izbriši