Uskršnja gnijezda

Kada netko kaže Uskrs, prvo pomislim na zeku s mrkvom.
Mislila sam vam napraviti neke cupcakeove s mrkvom, no kako sam samo jednom jela kolač od mrkve i oraha koji mi se svidio, nisam htjela riskirati.

Na kraju krajeva, to se treba i pojesti. 
A što se mora, nije teško.

Kako smo se za moj rođendan nauživali torti, htjela sam nešto lakše. Uostalom, proljeće je pred vratima. Sunce se stidljivo provlači kroz oblake, skidamo slojeve odjeće sa sebe, vadimo bicikle i pripremamo se za najbolji dio godine.

Razmišljala sam kako bi onaj zanimljivi kalup za cupcakeove iz Lidla mogla iskoristiti. Kako me je dozivao s polica u Lidlu, tako me i kod kuće doziva sav nestrpljiv.

Odlučila sam se za laganu biskvitnu bazu u koje idu bjelanjci, kremu od bijele čokolade i krem sira te preslatkim pastelnim mini jajima.

Uskršnja gnijezda su izvukli kraći kraj - nisu doživjeli Uskrs.

Uskršnja gnijezda

12 komada

prilagođeno sa Garnish and glaze

210 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
1/2 žličice soli
100 g maslaca
200 g šećera
60 g kiselog vrhnja
180 ml mlijeka 
1 žličica ekstrakta od vanilije
korica i sok jednog limuna
2 bjelanjka

70 g bijele čokolade
20 g maslaca
70 g krem sira
100 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu

Milka mini čokoladna jaja
strugotine čokolade

Ako koristite kalup za muffine, pripremite papirnate košarice. Ako koristite ovakav kalup, kako piše za cupcake, onda ih namastite. 
Pećnicu zagrijte na 170° C.

U jednu veliku posudu izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugu posudu pjenasto izmiješajte omekšani maslac i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje, mlijeko, ekstrakt od vanilije, koricu i sok limuna.

Mokre sastojke dodajte suhim i izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Bjelanjke izradite mikserom dok se ne formiraju meki vrhovi.
Bjelanjke pažljivo spatulom umiješajte u prethodnu smjesu, pazeći da ne izbijete zrak iz njih. 
Kružite spatulom, i podižite smjesu odozdo, pa presijecite kroz sredinu. Nikako ne stisćite bjelanjke. Tako ćete samo izbiti zrak iz njih, a tako i prozračnost.

Budite strpljivi i ponavljajte tu kretnju dok ne vidite više komadiće snijega od bjelanjaka.
Ako nisam dobro objasnila, evo tu i video da vam pojasni.

Gotovom smjesom napunite kalup za muffine ili cupcakeove do 2/3 visine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.

Muffine ostavite 10 minuta da se ohlade u kalupu, zatim ih izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.

Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi.
U posudi izmiještajte krem sir i maslac te izradite. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i izradite mikserom. 
Dodajte slatko vrhnje i mutite na najvećoj brzini do željene gustoće. 
Isto tako, probajte kremu i sami procijenite koliko ćete ju zasladiti. 
Preporučavam da to bude šećer u prahu. 

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu okruglog vrha ili bez vrha i ukrasite svoje cupcakeove. 
Možete i žlicom kremu dodati u udubinu te vilicom napraviti uzorak.

Oštricu noža postavite okomito na čokoladu za kuhanje i povlačite prema sebi. Tako ćete dobiti čokoladne strugotine koje ćete staviti na kremu. 
Ukrasite s jednim ili više mini čokoladnih jaja.

Tražila sam mini jaja, a da ne budu čokoladna izvana, i jedva sam našla. Stavljam vam sliku, da vam olakšam potragu. 

Pustite mašti na volju i igrajte se. Recept je toliko lagan da se slobodno s dječicom igrajte i napravite mala slatka gnijezda. 
Javite mi kako vam se svidio recept i što ste izmijenili. 

Vaše fotografije


Sanja Križanić je na instagramu sa #cutieandpie podijelila fotografiju. "Fini su. Svima su se dopali, tako da ću morati ponovno raditi!"
U receptu nije ništa mijenjala i koristila je isti pekač.

Svoje fotografije šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 



2 komentara

  1. Izgledaju preslatko, moracu da isprobam. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. :) Brzo su nestali. Morati ćeš. Pic's or it didn't happen. ;)

      Izbriši