Čokoladna Pavlova s malinama

Prošli sam tjedan, kao što možda već znate, imala rođendan. :)
Svake godine za svoj rođendan iskoristim priliku da napravim nešto po prvi put. Majka se uvijek boji: Što ako ne ispadne dobro?. Ove godine smo se lako dogovorili: svaka će ispeći dvije torte po svom izboru.
Volim tu dozu adrenalina, a i izvrsna je prilika da isprobam nešto što je će dugo na mojoj to-bake listi.
Tako i Pavlovu već duže želim probati, a nikako da dođem do nje.

Za rođendan sam se odlučila za recept od Nigelle Lawson uz kremu jedne naše blogerice koju vrlo rado pratim i čitam - Un mondo di sapori.


Marijana i ja razgovarale smo i pitala sam je za preporuku što bih mogla napraviti za rođendan uz Snickers tortu za koju sam se već bila odlučila. 
(Recept za Snickers će uskoro isto biti na blogu. ;) )
Podsjetila me na Pavlovu, uz njezinu kremu, jer nisam obožavatelj šlaga. 

Malo je reći da su gosti bili zadovoljni. Prva je od pet torti 'nestala'. 
Monika, koja ne voli voćne kolače, vidno je uživala, a Tajana je rekla da je to najbolja torta koju je u životu jela.
Moj komentar je da prvi, ali nikako i zadnji put pravim Pavlovu u ovom izdanju. 

Čokoladna Pavlova s malinama


Dva puta (za kore):
6 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica crvenog vinskog ili balzamičnog octa
3 žlice kakaa 
50 g tamne čokolade

500 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
3 žlice šećera u prahu

500 g malina
čokoladne strugotine

Pećnicu zagrijte na 150° C. U veliki pleh, npr. od pećnice stavite papir za pečenje i na njemu nacrtajte krug promjera 23 cm. Pavlova će se prirodno malo raširiti i sniziti.

Sitno narežite čokoladu.
U velikoj posudi mikserom izradite bjelanjke dok se ne počnu formirati glatki vrhovi. Dodajte šećer, žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Poškropite s octom, dodajte prosijani kakao i narezanu čokoladu. Nježnim pokretima ukomponirajte ocat, kakao i čokoladu u snijeg od bjelanjaka.
Kružite spatulom, i podižite smjesu odozdo, pa presijecite kroz sredinu. 
Budite strpljivi i ponavljajte tu kretnju dok ne vidite više komadiće snijega od bjelanjaka.
U receptu za Uskršnja gnijezda potražite video koji će vam to pojasniti.

Bjelanjke lagano istresite na pleh na kojem ste stavili papir za pečenje i oblikujte. Pokušajte ne stiskati previše da ne izbijete zrak. Poravnajte površinu i rub te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu te zatim odmah smanjite temperaturu na 130° C. Pecite, tj. sušite, otprilike sat i pol vremena. Izvana bi trebala biti hrskava i popucala, a iznutra, na lagan dodir, mekana.

Pazite da rešetka nije previsoko jer će narasti pa da se ne zalijepi za grijač. 
Pokušajte ne otvarati pećnicu do samog kraja pečenja. Kada mislite da je gotova, izgasite pećnicu i odškrinite pećnicu i pustite da se tako postupno ohladi. Složila sam krpu i uglavila je u gornji desni ugao vrata pećnice. 

Kada se ohladi, na isti način ispecite i drugu koru. 

Pavlovu nemojte stavljati u hladnjak jer će pokupiti vlagu i neće biti hrskava, a to onda nije to.
Ostavite je na zraku ili je stavite na pladanj s poklopcem na kojem ćete je servirati.

Krema je toliko jednostavna da je možete dovršiti i kada dođu gosti ili netom prije.
Mascarpone i sjemenke mahune vanilije izradite mikserom te dodajte slatko vrhnje. U ovom će omjeru  vrhnje za šlag samo olakšati mascarpone, no neće se u okusu osjetiti.
Nemojte pretjerati, treba ostati kremasto. Dodajte šećer u prahu po želji. 

Uzmite jednu koru, pažljivo odlijepite papir za pečenje. Pažljivo rukujte s njom, krhka je i mogla bi se slomiti.
Stavite koru na etažer ili pladanj na kojem ćete servirati. Stavite dio kreme i lagano razmažite. Poredajte nekoliko malina te stavite na njih drugu koru. 
Većinu kreme koja vam je ostala razmažite, ali ne skroz do ruba, da ne sakrijete lijepe raspuknute kore. Ostatak malina istresite iznad sredine da vam se napravi mali brežuljak divnih malina. 
Pobacajte strugotine čokolade preko malina.

Ako ćete stavljati smrznute maline, svakako ih stavite netom prije iznošenja gostima. 
Ako ste ljubitelj šlaga, možete izbaciti mascarpone i samo sa šlagom napraviti. U tom slučaju vam treba 500 ml slatkog vrhnja. Ipak bih vam preporučila 'moju' varijantu.

Volite li Pavlovu? Koja vam je najdraža kombinacija?

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 


Broj komentara: 8

  1. Predobro izgleda, ja obožavam Pavlove <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. <3 Joooj, kada se sjetim tog okusa...mmm... :slin:

      Izbriši
  2. nemoguće je odoljeti malinama, a kamoli kad ovako izgledaju! :3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, penju se na mojoj listi i ozbiljna su prijetnja višnjama. :) <3

      Izbriši
  3. Nakon jučerašnjeg ponovnog kušanja ove Pavlove, Tajana i dalje misli da je to NAJBOLJI KOLAČ IKADA!!! <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmmmm, Kristina definitivno najbolji kolač i po izgledu i po okusu <3

    OdgovoriIzbriši