Biscotti s brusnicama i pistacijama / Cranberry & pistachio biscotti

{Please scroll down to English version}

Božić je pred vratima, a snijega nema. Malo fali ugođaja, no ja nisam pretjerano tužna zbog nedostatka istog.
Više nalikuje na Uskrs i buđenje prirode...

Vratimo se u sadašnjost. :D
Imam za vas divne kekse, ako još pečete slastice i treba vam ideja što pripremiti u zadnji tren.
Brzi keksi gotovi su u tren oka i možete ih i u zadnji tren napraviti. Ako nemate pistacija, možete staviti neko drugo orašasto voće. Ne morate ni mikser prljati, a kombinacija je bezbroj.

Mirisni i hrskavi keksi osvajaju na prvu, a kombinacija pistacija, brusnica i čokolade su idealni. 

Biscotti

150 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice kakaa
½ žličice cimeta
75 g šećera
70 g pistacija
70 g brusnica
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica naribane narančine korice ili 1 paketić narančine korice
200 g tamne čokolade
1 žlica biljnog ulja
Zagrijte pećnicu na 160°C. U pleh za pečenje stavite masni papir.

Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, cimet te dodajte šećer, pistacije i brusnice. Sve dobro promiješajte.

U sredini napravite udubinu i stavite razmućena jaja, ekstrakt vanilije i naribanu koricu naranče. Miješajte dok se sve ne poveže.

Smjesu prebacite na pobrašnjenu podlogu i mijesite dok se ne poveže.

U plehu oblikujte u štrucu dugačku 18 cm. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
Izvadite na rešetku i ostavite da se skroz ohladi. Potom zubčastim nožem narežite na kriške debljine 4-5 mm i posložite u pleh u kojem smo već pekli, na istoj temperaturi. Dobit ćete oko 36 komada. Slobodno napravite duplu smjesu, pa i sebe darujte ovim predivnim keksima.

Pecite 10 minuta, zatim okrenite i pecite još 5 minuta. Opet potpuno ohladite.

Ako želite, možete napraviti i čokoladnu glazuru te umočiti biscotte do pola.

Iznad posude s uzavrelom vodom stavite vatrostalnu posudu i u nju narezanu čokoladu i biljno ulje.

Kada se potpuno otopi, ostavite da se malo ohladi te zatim prespite čokoladu u usku čašu, kako bi vam umakanje biscottija bilo lakše. Zatim ih oslonite na rub tanjura da se čokolada stisne te zatim poredajte na masni papir da se skroz ohladi.

Spremite u staklenku, napišite oznakicu i zavežite sa trakicom ili špagom te darujte nekome od srca.

Želim vam puno zdravlja jer bez njega sve ostalo pada u vodu.
Želim vam puno ljubavi jer bez nje ništa nema smisla.
Želim vam prave prijatelje koji će vam biti kao obitelj. 
Želim vam dobre hrane i piće jer je svako druženje odmah bolje. Ili ljudi podnošljiviji.
Želim vam neizmjerno puno smijeha jer liječi dušu.
Želim vam posao i uvijek dovoljno novaca, da ne umanjuje vašu sreću. 

Želim vam sreću za blagdane, a i inače.

Sretni vam blagdani od našeg tima: Josip, Anja i moja malenkost

Veselim se novoj godini i novim idejama te se nadam da ćemo se i dalje družiti. 
Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

{You're at the English version}

These quick biscuits are done in a blink of an eye and you can make them at the last minute. If you don't have pistachios, you can put any other kind of nuts. You don't even have to take out your mixer, and there are a million of possible combinations.
These fragrant and crunchy biscuits are a winner, and the combination of pistachios, cranberries and chocolate are ideal.

Biscotti

150 g of flour
1 teaspoon of baking powder
2 spoons of cocoa
½ teaspoon of cinnamon
75 g of sugar
70 g of pistachios
70 g of cranberries
2 eggs
1 teaspoon of vanilla extract
1 spoon of grated orange zest or 1 package of pre-bought orange zest
200 g of dark chocolate
1 spoon of vegetable oil
 Preheat the oven to 160°C. Put some baking paper in the baking tray you're going to use.

Sift the flour, cocoa, baking powder, cinnamon, and add the sugar, pistachios and cranberries. Mix everything well.

Make a hole in the middle and put in two beaten eggs, the vanilla extract and the grated orange zest. Mix everything in until it's well-combined.

Transfer the mix onto a well-floured surface and knead until it binds.

Make a loaf 18 cm long. Bake in the oven for about 25 to 30 minutes or until the toothpick comes out clean.
Take it out on a cooling rack and leave it to cool completely. Then, take a sharp-toothed knife and cut int slices 4-5 mm thick. Lay them on the baking tray you've already used, and put it in the oven at the same temperature. You will get around 36 slices. Feel free to make a double batch so you can also treat yourself with these wonderful biscuits.

Bake for 10 minutes, then flip them over and bake for another five minutes. Leave again to completely cool.

If you wish, you can make chocolate glaze and dip in the biscottis half-way. 
Put a heat-resistant bowl above a pot filled with water over medium heat, and put in it the diced chocolate and the vegetable oil.

When it completely melts, leave it to cool down for a bit and then pour the chocolate into a tall glass so you can make dipping the biscottis easier. Then lay them at the edge of a plate in order for the chocolate to harden, and later put them onto a piece of baking paper until they completely cool down.

Put them in a glass jar, make a little note, tie it all together with a ribbon and give this to someone you love.

Send me your photos at cutieandpieblog@gmail.com 
or use the hashtag #cutieandpie on Instagram,

 

Nema komentara