Slatki kruh s jabukama i lješnjacima

Znate one dane kada vam ništa ne ide od ruke? 
Kada ne čujete alarm, jer prethodnu noć niste mogli zaspati? 
Kada baš taj dan kiša pada?  
Kada ne možete naći majicu koju baš taj dan želite obući? 
Kada vam tramvaj pobjegne ispred nosa? 
Kada je netko prema vama bezobrazan bez razloga? 
Nažalost, sigurna sam da znate jedan od tih dana...

Neki dan sam imala jedan takav dan. Došla sam kući i nije mi bilo do ničega. Uzela sam svoj papir na koji sam si napisala recepte koje želim isprobati i otišla u kuhinji. Pripremila sam mikser, posude, i sve sastojke. 
Bila sam u svojevrsom transu. Isključila sam mozak i razmišljala samo o receptu. Niti o tome kako će ispasti. Ni kakvog će biti okusa. Ni da li će mi se svidjeti. Ništa. 
Završila sam sve po uputama i stavila ga peći. 
Sada je trebalo biti strpljiv i dočekati da se ispeče. Nisam oduševljena ovim dijelom. Što se mora nije teško, zar ne?
Test čačkalicom je izašao čist i stavila sam ga na hlađenje. Otišla sam gledati najdražu seriju i prepustila se razmišljanju o tuđim životima. 



Slatki kruh s jabukama i lješnjacima


izvorni recept Zuckerzimtundliebe

340 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira u prahu
prstohvat soli
3 jaja
180 g šećera
240 ml ulja
3 jabuke, naribane
sok limuna
50 g orašastih plodova, krupno narezanih

100 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
ušećerena korica narandže


Pečnicu zagrijati na 180° C. Pekač namastiti i pobrašniti.

Jabuke oguliti i naribati. Preliti limunovim sokom.

Lješnjake tostiratu kao u uputama u receptu za Koralje. Lješnjake krupno narezati.

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Ostaviti sa strane.

U drugoj posudi izmiješati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta i svijetlija. Potom dodati ulje.
Zatim dodati naribane jabuke te ih lagano izmiješati s smjesom. Prosijati suhe sastojke u tu smjesu i dodati orašaste plodove i sve dobro sjediniti. Za ovaj recept sam odabrala tostirane lješnjake, jer sam ih imala pripremljene. Vi možete koristiti i bademe ili orahe.

Smjesu uliti u prethodno pripljemljen kalup i peći cca 50-60 minuta. Napraviti test čačkalicom.
Ohladiti 10 minuta u kalupu, pa istresti na žicu i skroz ohladiti.

Posuti šećerom u pravu ili glazurom.

Šećer u prahu i mlijeko izmiješati te preliti preko ohlađenog kolača.
Dok se glazura još ne osuši posuti ušećerenom korom nanardže.

Savršeno ide uz kavu ili čaj. Nije suh, a prožet je mirisima i okusima. 


Svoje slike šaljite mi na cutieandpieblog@gmail.com ili na instagramu označite sa #cutieandpie. 

Dobar tek, 


Broj komentara: 6

  1. Preukusni i preslatko, sa sve fotkama :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvijek će biti takvih dana ali ti si prinašla savršen recept kako ga popraviti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, tu je mikser i neka slastica da popravi dan. ;)

      Izbriši
  3. joj, meni je neki dan bio takav dan.... prije par dana radila sam sličan kruh s jabukama i zabrljala sam nešto u koracima tako da je kruh na kraju završio u smeću :/
    Probat ću ovaj tvoj, valjda ću imat više sreće :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto u smeću? :O
      Ako ti nešto nije jasno, ili imaš bilokakvih pitanja, slobodno pitaj. ;)
      Sretno i javi kako je prošlo. :)

      Izbriši