Čokoladni 'bez' kolač

Znate kada vas uhvati želja za čokoladnim kolačem, a nemate ni čokolade ni maslaca?
Svi znamo da najbolji čokoladni kolači imaju visoki udio čokolade i maslaca, a mali brašna. No nekad je želja veća od razuma...
Preferiram maslac u kolačima, no nije baš jeftin, pa volim imati alternative kada ga ponestane, a jede mi se nešto slatko.

Pitate se jel ovo najbolji čokoladni kolač koji ćete jesti? Nije, no s ograničenim sastojcima mene je i više nego zadovoljio. 
Vidjela sam recept na stranici Food52 i spremila sam si recept, znajući da će mi dobro doći. U nedjelju smo imali maslaca, no nismo imali kolač, pa sam isprobala ovaj brzinski recept. Idealno je išao u lagano tučeno vrhnje i sezonsko voće.

Čokoladni kolač

 po receptu s Food52

1 1/2 mjerica brašna
1 mjerica šećera
1/3 kakaa za kolače
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra

1 mjerica hladne vode
5 žlica ulja
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica (bijelog)octa

Napomena: koristila sam američke mjerice
1 mjerica = 1 šalica od 240 ml (cup)

Zagrijte pećnicu na 180° C. Namastite kalup promjera 26 cm ili manji. U receptu piše kalup promjera 22 cm, koji nemam.

Prosijte sve suhe sastojke, a sve mokre izmiješajte.

Mokre sastojke dodajte suhim i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu i nemate grudvica.
Smjesu izlijte u pripremljen kalup. Udarajte krajem kalupa od stol ili radnu podlogu ili puštajte s visine 10-ak centimetara na stol, kako biste izbili mjehuriće zraka iz smjese.
Ako koristite keramički kalup kao ja, stavite dvije krpe ili rukavice na radnu površinu i udarajte o njih.

Pecite 20-25 minuta u zagrijanoj pećnici ili dok se sredina ne vrati kada je lagano pritisnete prstom.

Ohladite prije vađenja iz kalupa, pospite šećerom u prahu ili glazurom.

Servirajte uz tučeno vrhnje ili kuglu sladoleda i sezonsko voće.

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

4 komentara