Pletenica s tri punjenja

Gledam slike, pa čitam recept. Uh, što dobro izgleda.
Mak, lješnjaci i čokolada te malina. Sve što volim. 
Ali mijesi se tijesto, a za to treba strpljenja i malo mišića. Jer bude mi žao slušati mikser kako cvili. 

Ma tko ga šljivi, pravit ću za Uskrs. I onda čekam, i onda napravim Mileram tortu i Browniese. I ništa od pletenice. Nagodinu je sigurno pravim. Moram. 


I plan je bio ove godine da pravim i pletenicu i zeke. I onda pokupim prehladu i antibiotike i glas barske pjevačice.
No ne odustajem od svog nauma. U 21 h navečer krećem i u sitne sate završavam. I malo sam bila neposlušna i smanjila količinu kokosa, jer ga brat ne voli. I zbog toga je pekmez iscurio. I malo je pukla. No fina je i sretna sam. :) 

Uživajte u cvijeću, u ljudima, u razgovoru, i naravno u hrani. ;) 

Pletenica s tri punjenja


Tijesto:
220 ml mlijeka
1 kockica svježeg kvasca
80 g šećera
500 g brašna
80 g maslaca
1/4 žlice soli
1 jaje

Mak punjenje: 
70 g mljevenog maka
35 ml mlijeka
10 g maslaca
35 g šećera

Lješnjaka-čokolada punjenje:
100 g lješnjaka, pola mljeveno, pola sitno nasjeckano
40 g naribane čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa za kolače
40 g šećera
malo cimeta
malo mlijeka

Malina-kokos punjenje: 
90 g marmelade od malina
40 g kokosovog brašna

Za premaz:
1 žumanjak
malo mlijeka
listiće badema

U prethodno zagrijano mlako mlijeko, dodajte šećer, jednu žlicu brašna od navedene mjere i izmrvite svježi kvasac. Poklopite i ostavite da kvasac nabubri.

U međuvremenu brašno sobne temperature, dodajte maslac, sol i umućeno jaje. Sve dobro umijesite mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto. 

Posudu premažite uljem, stavite tijesto unutra i prekrijte čistom krpom. 
Ostavite ga na toplom mjestu dok se ne udvostruči. 
Ako se tijesto ne diže, poslužite se malim trikom. Pećnicu zagrijte na 50° C, isključite i stavite posudu s tijestom u pećnicu.

Dok se tijesto diže, pripremite punjenja. 
Mlijeko, maslac i šećer zakuhati. Umiješati mak, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Lješnjake samljeti i nasjeckati. Čokoladu naribati. Sve suhe sastojke dodati i postepeno dodavati po malo mlijeka. Tražimo konzistenciju namaza. 

Maremaladi od malina dodati brašno od kokosa. Marmeladu sam protisnula kroz sito.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljati nadošlo tijesto na veličinu 45 x 45 cm. 
Po širini izrezati tijesto na 3 komada po 15 cm. 

U sredinu svakog tijesta namazati sa punjenem, ostavivši lijevo, gore i dolje po 1 cm, a s desne strane po 2 cm praznog tijesta koje ćete premazati s mješavinom žumanjka i mlijeka. Namazano tijesto zarolati s lijeva na desno i utisnuti. Krajeve tijesta također utisnite da punjenje ne iscuri. Ponovite radnju za ostala dva tijesta. 

U pleh stavite papir za pečenje i prebacite sva tri tijesta i spojite ih na početku i spletite pletenicu. 
Kraj pletenice utisnite. Pletenicu premažite mješavinom žumanjka i mlijeka te pospite listićima badema. 

Pecite pletenicu u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° C 30 minuta ili dok zlatno smeđe boje. 
Ostaviti da se malo ohladiti i tek onda rezati. 

Zeke koje vidite sa strane su napravljeni s istim tijestom i s po jednim punjenjem. Preslatki su, pogotovo, ako razvaljate malo deblje tijesto. 
Zaista bi voljela reći da su moja ideja, no posudila sam ih od slatke Mare iz Njemačke. Svakako svratite na njen blog i guštajte.

Šaljite mi svoje fotografije na cutieandpieblog@gmail.com
ili na Instagramu označite sa #cutieandpie.

Dobar tek,

22 komentara

  1. Šarena štrudla? Lepo izgleda, jedino što bi kod mene prvo nestao onaj deo sa makom :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako sam i ja s Tortom od mrkve. Super izgleda pletenica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ingrid, hvala. :) Bitno da ne odustajemo, zar ne? :)

      Izbriši
  3. Ja se javljam za onaj deo sa makom, može? Predivna pletenica ☺

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam pletenice, štrudle, mak ali i čokoladu i maline. Meni je ovo predivno i baš bi mi sad legla. Osećam kako miriše sveže pečeno testo ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I miris i okus. Uh... Jednom se živi, zar ne? ;)

      Izbriši
  5. Super izgleda, jedino mi se tesko odluciti koje mi je punjenje najbolje. Ako bas moram, dajem glas za mak! :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sveže pečeno pecivo, izgleda savršeno sa ukusom maka, voća i čokolade.

    OdgovoriIzbriši
  7. Joooooooj, sve volim sa makom.
    A volim i ovakva testa generalno. ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno izgleda. Stavljam u recepte koje neizostavno moram napraviti... sam ošto je i tamo gužva... Mada,mislim da će se brzo izboriti za neku od viših pozicija. Mnogo lep recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, i kod mene ih ima na listi, no nimalo ne žalim što sam pletenicu napokon isprobala. ;)

      Izbriši
  9. Predivno pecivo, miriše do mene! ;) Ne sumnjam da je prefino sa takvim nadevima... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš je bilo, tražila se višestruka repeta. :-)

      Izbriši
  10. Kakva kombinacija nadeva, svaka čast! Verujem da svaki zagriz ima svoj jedinstven ukus.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemojtw mi vjerovati, sve isprobati sami. ;-)

      Izbriši
  11. Čekaj, tri punjenja?! Wow ovo zvuči fantastično. Jedva čekam da ovo pokažem svekrvi. Ona je maher za raditi pletenice i uvijek isprobava nešto novo. Svi ćemo se zasladiti :D Njam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Savjete od mahera nikad ne odbijam. ��

      Izbriši